sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kirjamessuilla

Kävin eilen Helsingin kirjamessuilla. Se oli kolmas kertani kyseisillä messuilla. Täytyy sanoa, että vuosi vuodelta messuilla tuntuu olevan yhä enemmän ihmisiä paikalla. Se on tietysti kiva asia, että löytyy henkilöitä, joita kirjat ja lukeminen kiinnostaa, mutta välillä tiheässä väkijoukossa eteneminen tuntui melkein mahdottomuudelta ja ties montako kertaa joku takana tuleva ajatteli, että voi vain tönäistä itsensä ohitseni. No, tätä oli lähinnä ruoka ja viini -messujen puolella, kirjamessuilla oli rauhallisempi tunnelma siltä osin.

Olin etukäteen laatinut muutaman kirjan sisältävän listan, joita yritin etsiä antikvariaattien tiskeiltä, mutta eipä keltään löytynyt esimerkiksi Joanne Harrisin Suolaista hiekkaa -teosta. Hävettää hieman tunnustaa, että olin tullut nimenomaan katselemaan eri myyntipöytiä, ja kirjailijoiden haastattelut ja muut sellaiset keskustelut menivät aika pahasti sivu suun. Aloitin kyllä messuni kuuntelemalla intialaisen Desai Kishwarin haastattelua hänen kirjastaan Pimeyden lapset. Kirjailija kertoi surullisen kuvauksen kirjastaan, joka muuten sisältää todellisiin tapahtumiin perustuvia kohtia. Tässä haastattelussa, joka oli tosi koskettava ja ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen, häiritsi hieman se, että haastattelija kyseli melkoisen paljon intialaisesta yhteiskunnasta. Tosin se, että yhteiskunta siellä on sellainen kuin on, liittyy vahvasti itse kirjaan, mutta välillä puhe tuntui unohtuvan itse aiheesta eli kirjasta joihinkin muihin aiheisiin.

Messuista jäi kaiken kaikkiaan varsin hyvä fiilis. Ensi vuonna taas uudestaan. :)

2 kommenttia:

  1. Jep, lähestulkoon 80 000 kävijää (ruoka+musiikki+kirjamessuilla)! Kävijäennatys meni rikki tänä vuonna.. Aivan tajuttoman paljon ihmisiä! 8)

    VastaaPoista
  2. Heissan, Emilie! Kuulin uutisista, että messuilla oli tehty kaikkien aikojen kävijäennätys, mutta että noin paljon kävijöitä... Todellakin tajuttoman paljon.

    VastaaPoista