perjantai 20. syyskuuta 2013

Kate Jacobs: Pieni lankakauppa

Alkuperäinen teos: The Friday Night Knitting Club (2007)
Gummerus, 2007, kovakantinen, sivumäärä 623


Aukioloajat oli tekstattu selvästi räiskyvin, monivärisin kirjaimin valkoiselle, keskeltä taittuvalle mainostaululle, joka oli nostettu tasanteelle portaiden yläpäähän. Siitä huolimatta Georgia Walker – joka parhaillaan sulki liikkeensä kassaa ja noukki samalla lattialta langanpätkiä – ei yleensä lukinnut ovea ennen kuin kello oli neljänneksen yli kahdeksan... ja usein paljon enemmän.
(s. 7)


Olen lukenut Pienen lankakaupan muutama vuosi sitten, mutta koska en oikeastaan muistanut yhtään, mitä kirjassa tapahtuu, päätin lukea sen nyt uudestaan. Osallistun kirjalla Kiinteistöhaasteeseen. Toivottavasti lankakaupan liiketilat lasketaan haasteeseen sopivaksi, kirjassa tärkeäksi rakennukseksi.

Walker ja tytär on New Yorkissa sijaitseva lankakauppa, jonka omistaa Georgia Walker. Hän on 12-vuotiaan tyttärensä, Dakotan yksinhuoltajaäiti. Tytön isä häipyi omille teilleen ennen kuin lapsi oli ehtinyt edes syntyä. Tavattuaan puistossa vanhan rouvan, josta myöhemmin tulee korvaamaton apu lankakaupan pyörittämisessä, Georgia päätti rohkaistua toteuttamaan unelmiaan. Hän aloitti tekemällä tilausneuleita muille ja lopulta perusti oman lankakaupan, josta tulee oikea menestys neulomisesta pitävien newyorkilaistan keskuudessa.

Georgian kaiken ajan vie lapsen kasvattaminen ja rakas lankakauppa. Perjantai-iltaisin kaupassa alkaa kokoontua neulomisesta kiinnostuneille tarkoitettu kerho, jonka jäsenet ovat kaikki erilaisia ja eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä. Äidin ja tyttären elämässä on asiat mallillaan, kunnes tytön isä ilmestyy takaisin kuvioihin ja haluaa välttämättä tutustua tyttäreensä, jota ei ole vielä koskaan nähnyt. Tämän jälkeen Georgian puikoilta putoaa silmukka jos toinenkin.

Päähenkilö Georgia on ihailtavan itsenäinen nainen, joka huonosta lähtötilanteesta huolimatta (rahattomana, lapsi tulossa ja mies häipynyt) ryhtyy tavoittelemaan uutta suuntaa elämäänsä. Tässä kohtaa voisi saivarrella jotain siitä, että oikeassa elämässä Georgian onnistuminen olisi huomattavasti vaikeampaa. Mutta kirja on kirja ja mielelläni luen hahmosta, jolla on onnea matkassa kuin aivan surkeaa elämää viettävästä hahmosta.

Kirjassa esiintyy melko paljon sivuhahmoja, sillä Georgian lisäksi äänensä kuuluville saa myös paluun tehnyt entinen poikaystävä, entinen paras ystävä ja vielä muutama neulekerholainenkin. Sivuhahmoista oli ihan mielenkiintoista lukea, kun samalla sai toisen näkökulman johonkin tapahtuneeseen, eikä tarvinnut itse arvailla, mitä joku toinen hahmo asioista ajattelee. Samalla kuitenkin sivuhahmojen määrä häiritsi välillä. Parissa kohdassa erityisesti kaipasin sellaista ratkaisua, jossa päähenkilöön olisi keskitytty enemmän, eikä tuotu tilalle sivuhahmojen näkökulmia.

Kirjassa on muutamassa kohdassa itse varsinaisten lukujen välillä hauskoja ohjeita, kuinka toimia neuloessa. Kohdat tuovat sopivaa taukoa lukuihin, vaikka aluksi kyllä ajattelin, että ne katkaisevat tarinan ikävästi. Näin vain mieli muuttui, mitä pidemmälle pääsin kirjan aikana. Ohjeita löytyy myös kirjan lopusta, jossa on yhden neulekerholaisen, Darwinin, ensimmäisen kaulaliina. Ohje on sovellettu suomalaisiin oloihin ja niinpä siinä puhutaan Novitan langoista. Georgian tytär, Dakota on innokas leipomaan. Kirjan lopusta löytyy myös suomalaisiin oloihin sovellettu resepti Dakotan muffinsseista, joita hän leipoi neulekerhon kokouksiin.

Kirjan kieli oli pienoinen pettymys. Aluksi se tuntui helpolta ja nopealta luettavalta, mutta mitä pidemmälle kirjassa ehdin, sitä tönkömmäksi tuntui kieli muuttuvan. Lopuksi jouduin jopa hieman patistelemaan itseäni, että saan kirjan luettua ennen eräpäivän koittoa.

Loppuratkaisu on kerrankin sellainen, ettei sitä arvaa ennalta. Aiemmasta lukukerrastani muistin juuri lopun, mitä siinä tapahtui. Tämä nyt siinä mielessä pilasi toisen lukukerran, ettei loppu tullut yllätyksenä. Jos en olisi lukenut kirjaa aiemmin niin olisin odottanut viihdekirjallisuudelle tyypillistä loppuratkaisua.

Kirjan ympärillä on liikkunut huhuja, että tästä tehtäisiin elokuva, jossa Georgiaa näyttelisi Julia Roberts. Eri keskustelupalstoilta löysin tiedon siitä, että ensi-illan pitäisi olla vuonna 2013. IMDb on ainakin vielä tässä vaiheessa kovin hiljainen elokuvan suhteen...

2 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut kirjan ja kaksi muuta samaan sarjaan kuuluvaa kirjaa. Lankakaupan tyttö ja Lankakaupan talvi(muistankohan tuon nimen oikein)
  Odotan elokuvaa innolla ja olen yrittänyt saada tietoa, koska se esitetään,mutta en ole saanut selville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin ristiriitaisia tietoja tuntui olevan liikkeellä tuosta elokuvasta, kun yritin etsiä tietoa siitä. Joillakin keskustelupalstoilla jopa puhuttiin, ettei sitä tulisikaan lopulta, mutta tietenkään tämä ei ole mitenkään varmaa tietoa. Minäkin toivon ja odotan, että elokuva ilmestyisi. :)

   Lankakaupan tyttö ja Lankakaupan talvi ovat jo lukulistallani, kunhan vain ehtisin ne jossain vaiheessa lukemaan. :D

   Poista