torstai 13. kesäkuuta 2013

L. M. Montgomery: Annan unelmavuodet

Alkuperäinen teos: Anne of the Island (1915)
WSOY, 1967, kovakantinen, sivumäärä 226



Anna nauroi ja huokasi. Hän tunsi itsensä hyvin vanhaksi, kokeneeksi ja järkeväksi, mikä vain osoitti, miten nuori hän oikeastaan oli. Hän todisti aina itselleen, että kaipasi takaisin iloisiin lapsuudenpäiviin, jolloin elämä kangasteli vielä ruusunhohteisena ja oli täynnä jotain määrittelemätöntä, joka nyt oli kadonnut ikuisiksi ajoiksi. Missä olivat kaikki loistavat tuulentuvat?
(s. 174)

Aluksi minun piti lukea ainoastaan Anna-sarjan ensimmäinen osa ihan muistin virkistämistä varten. Sen jälkeen luin toisen osan heti, kun olin saanut ensimmäisen luettua. Tuon jälkeen tartuin automaattisesti tähän kolmanteen osaan. Lopulta tein päätöksen, mitä jos sittenkin luen koko sarjan läpi, kun en pysty olemaan erossa siitä? Loppuvuoden mieluisana luku-urakkana on siis kahlata aina kuukausittain yksi Anna-kirja lävitse.

Annan unelmavuosissa suurin osa kirjan tapahtumista ei tapahdu entuudestaan tutussa Avonleassa. Kirjan alussa Anna lähtee Nova Scotiaan Redmondin korkeakouluun opiskelemaan. Vanhoista tutuista Redmondiin tulevat avonlealaiset Gilbert Blythe ja Charlie Sloane sekä Stella Maynard ja Priscilla Grant, joihin Anna tutustui sarjan toisessa osassa. Korkeakoulussa Anna tutustuu vielä huikentelevaiseen Philippa Gordoniin, josta tulee Annan hyvä ystävä. Anna, Stella, Priscilla ja Philippa muodostavat nopeasti tiiviin nelikon. He vuokraavat opiskelija-asunnokseen herttaisen Karoliinan majan, jonne saapuu vielä Stellan Jamesina-täti pitämään taloutta kissoineen.

Redmondissa vietettyjen vuosien aikana Anna jättää lopullisesti lapsuuden taakseen ja varttuu aikuiseksi. Opiskeluaika on pääasiassa onnellista, hyvää ja huoletonta, mutta myös vakavampia asioita tapahtuu, jotka muovaavat Annan elämänkatsomusta. Yksi lapsuuden koulutovereista menehtyy nuorena, mikä saa Annan miettimään elämänkulkua. Samaan aikaan läheiset ystävät löytävät kumppaneita itselleen, avioituvat ja saavat perheenlisäystä. Annan harmiksi myös uskollinen ystävä Gilbert osoittaa merkkejä tällaisista haaveista. Unelmien prinssin saavuttua varakkaan Roy Gardnerin muodossa Annan elämään, joutuu tyttö lopulta selvittelemään tunteitaan ja päättämään, kenen kanssa hän itse mahtaisi jakaa elämänsä.

Vaikka Anna jättää tässä kirjassa lapsuuden taakseen ja astuu aikuisten maailmaan, hänessä on yhä jäljellä sitä samaa tuttua vanhaa Annaa, joka ilahdutti ensimmäisissä kirjoissa. Häntä esimerkiksi kositaan useampaan kertaan tämän kirjan aikana, eivätkä suinkaan kaikki kosinnat vastaa sitä Annan nuoruuden ihannetta romanttisesta ja onnistuneesta kosinnasta. Siitä huolimatta Anna ei menetä uskoaan romanttisuudelle. Se puoli on hänessä yhä tallella, vaikka se saakin kolahduksen ei-toivotuista kosinnoista. Positiivisuutensa ansiosta Anna selvittää tilanteet kunnialla.

Lapsuuden ja nuoruuden kuvausten jälkeen viihdyin kirjan parissa, joka kertoo Annan elämästä siihen aikaan, jolloin hänestä on virallisesti tullut aikuinen. Samoja asioita sitä nykyäänkin pohditaan aikuisuuden kynnyksellä, vaikka aikaa kirjan ilmestymisestä onkin kulunut lähes sata vuotta(!). Kirja on koskettava ja sen parissa viihtyy. Annan ja tyttöjen opiskelijaelämän kuviot olivat sopivaa vaihtelua aikaisempien osien lapsuuden toilailuille.

Anna-sarja
Annan nuoruusvuodet (Anne of Green Gables, 1908)
Anna ystävämme (Anne of Avonlea, 1909)
Annan unelmavuodet (Anne of the Island, 1915)
Anna opettajana (Anne of Windy Poplars, 1936)
Anna omassa kodissaan (Anne's House of Dreams, 1917)
Annan perhe (Anne of Ingleside, 1939)
Sateenkaarinotko (Rainbow Valley, 1919)
Kotikunnaan Rilla (Rilla of Ingleside, 1921)
Annan jäähyväiset (The Blythes Are Quoted, 2009)

4 kommenttia:

  1. Ah, Anna-kirjat! Ja nimenomaan tuo kuvan mukainen painos niistä. Anna-kirjat ovat siitä ihania, että niistä löytää aina uutta oman kasvun ja elämäntilanteen myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna-sarjan viehätystä on juuri tuo, että niistä löytää eri elämäntilanteissakin vetoavia puolia, jotka pitävät mielenkiintoa yllä lukiessa.

      Silloin kun sain Anna-kirjat äidiltäni en pitänyt niiden vanhasta ulkoasusta yhtään. Nykyään vanhanaikaiset kannet kelpaavat mainiosti. :)

      Poista
  2. Oi, Annat ovat taas liikkeellä! Itse ilostutin flunssanpotemispäivääni tänään saamalla Annan nuoruusvuodet päätökseen. Se taisi jo olla neljäs kerta noin vuoden sisään, kun luen k.o. teoksen, tosin aiemmat kerrat ovat olleet englanniksi.

    Saman ajan sisällä olen lukenut myös kaikki muut Annat, paitsi se viimeinen Rilla of Ingleside / Kotikunnan Rilla on vielä lukematta tällä kierroksella. Toivon, että kesän kuluessa saisin senkin luettua. Lisäksi se uusi tarinakokoelma, Annan jäähyväiset on vielä kokonaan lukematta. Olisi mukava sekin ehtiä kesän aikana valloittamaan.

    Mukavia hetkiä sinulle Anna-sarjan parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä sinulle Rillan ja Annan jäähyväisten parissa!

      Sinä oletkin lukenut ahkerasti Anna-kirjoja tämän vuoden aikana. :)

      Poista