lauantai 29. kesäkuuta 2013

Stephenie Meyer: Epäilys

Alkuperäinen teos: Eclipse (2007)
WSOY, 2009, kovakantinen, sivumäärä 527"Hyvä on", minä huokaisin. "Uskon. Mutta yksi asia sinun on paras tajuta: kun aletaan höpöttää vihollisista, minä olen ulkopuolella. Minä olen puolueetonta maaperää. Olen Sveitsi. Kieltäydyn ottamasta minkäänlaista kantaa taruolentojen aluekiistoihin. – – Minulle on samantekevää, kuka on ihmissusi ja kuka vampyyri."
(s. 125)


Ei kahta ilman kolmatta eli Houkutus-sarjan luku-urakkani jatkuu edelleen. Epäilys jatkaa siitä, mihin edellinen osa Uusikuu päättyi.

Koulun päättäjäisten lähestyessä Bellalla edessä on iso päätös, joka vaikuttaa suuresti hänen tulevaisuuteensa: jatkaako hän elämää ihmisenä vai haluaako hän kuolla ja muuttua vampyyriksi? Bella haluaisi, että nimenomaan Edward, joka on hänen elämänsä suuri rakkaus, muuttaisi hänet vampyyriksi. Edward on kuitenkin haluton lopettamaan Bellan ihmiselämän. Sitten on vielä ihmissusi Jacob, joka vaikuttaa vampyyriin verrattuna paljon inhimillisemmältä. Luvassa on Bellan jahkailua kahden pojan välillä.

Samaan aikaan Bella on jälleen kerran hengenvaarassa. Seattleen on iskenyt murha-aalto. Ihmisiä katoaa jatkuvasti, eikä surmapaikoille jää ainuttakaan todistetta tekijästä. Lehdistössä epäillään sarjamurhaajaa, mutta Cullenien perhe tietää heti, ettei tekijä voi olla ihminen vaan joku vampyyri on asialla. Lopulta Bella ymmärtää, kuka on kaiken takana: vanha vihollinen, kostonhimoinen Victoria, joka menetti kumppaninsa Jamesin ja haluaa nyt kostaa Bellalle.

Kahdessa aiemmassa osassa Bella on jo osoittanut, ettei kykene tekemään omia päätöksiä vaan on Edwardin ohjailtavissa. Tässä osassa tytöstä löytyy ensimmäisen kerran päättäväisyyttä, jota olisi voinut olla myös aikaisemmissa kirjoissa. Edwardin kieltäessä tapaamiset Jacobin kanssa Bella karkaa reservaattiin. Ihmissudet kun ovat niin kauhean arvaamattomia, äkkipikaisia ja ennen kaikkea vaarallisia, joten missään nimessä ei ole hyvä tavata ystävää, joka sattuu olemaan ihmissusi. Mutta hei, vihdoinkin Bella repäisi oikein kunnolla ja teki jotain, mitä itse halusi.

Kirja kerrallaan Edwardin määräilyt Bellaa kohtaan kasvavat. Hän siis kieltää Bellaa tapaamasta Jacobia, koska tämä on ihmissusi. Jacobin tapaaminen on vaarallista Bellalle. Edward menee jopa niin pitkälle, että hiukan operoi Bellan autoa, jotta tämä ei voisi ajaa reservaattiin. Myöhemmin hän tekee selväksi, ettei hyväksy vierailuja ihmissuden luokse. Kaiken tämän Edward tekee vain ja ainoastaa suojellakseen Bellaa, eikä todellakaan kysy Bellan mielipidettä asiaan. Kyseinen vaarallinen ihmissusi on Bellan ystävä, joten Edward tekee melkein kaikkensa, jotta Bella ei voi tavata ystäväänsä. Ei sitten suojelu mene yhtään liian pitkälle, ehei.

Epäilyksessä tulee hyvin esille se, kuinka tavalliset koulukaverit ovat jääneet taka-alalle Bellan elämässä. Tultuaan Forksiin hän tutustui mm. Jessicaan, Mikeen ja Angelaan. Nykyään Bella istuu kouluruokalassa aina samassa pöydässä Miken, Angelan ja Angelan poikaystävän kanssa. Osa aiemmista tutuista on jo karsiutunut pois. Nykyään Bellan kaveripiiri sisältää lähinnä Jacobin sekä Edwardin perheen. Heidän kanssaan hän viettää lähes kaiken aikansa. Tilannetta korjataan vähän sillä, että Bella käy Angelan luona auttamassa valmistujaisjuhlien kutsukorttien kirjoittamisessa.

Kirja jatkaa samalla tasolla kuin kaksi aiemmin ilmestynyttä osaa. Susilla oli taas osansa tarinassa, mikä oli sopivaa vaihtelua vampyyrijuttuihin. Laumasta saatiin myös lisätietoja. Tämän kirjan aikana laumaan liittyi esimerkiksi ensimmäinen naispuolinen jäsen, joka tosin ärsyttää kaikkia muita. Lisäksi iltanuotiolla kerrottu tarina reservaatissa asuvan heimon esi-isistä ja siitä, kuinka he ottivat sudenhahmon suojellakseen heimoa oli ihan kiinnostavaa luettavaa. Mielenkiintoisimpina kohtina pidin Cullenien perheeseen kuuluvien Rosalien ja Jasperin tarinoita siitä, kuinka heistä tuli aikoinaan vampyyreja.

Houkutus-sarja
Houkutus (Twilight, 2005)
Uusikuu (New Moon, 2006)
Epäilys (Eclipse, 2007)
Aamunkoi (Breaking Dawn, 2008)
Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner, 2010)
Houkutus: Kuvitettu opas vampyyrisaagaan (The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide, 2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti