maanantai 2. syyskuuta 2013

Stephenie Meyer: Houkutus – kuvitettu opas vampyyrimaailmaan

Alkuperäinen teos: The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide (2011)
WSOY, 2011, kovakantinen, sivumäärä 543
Kuvittaneet: Rebecca Bradley, James Carey, Young Kim, Sarah McMenemy ja Leah Palmer Preiss
Suomentanut: Pirkko Biström, Hilla Hautajoki, Tiina Ohinmaa, Pirjo Ruti ja Marlene Sanoukian


Luin tämän Houkutus -sarjaan liittyvän oppaan ihan siitä syystä, että nyt voin sanoa lukeneeni koko sarjan. Houkutus – kuvitettu opas vampyyrimaailmaan on fiktiivinen tietokirja, joka valottaa tarkemmin sarjan maailmaa. Se sisältää mm. kirjoista tuttujen hahmojen esittelyjä, fanien piirtämiä kuvia, kirjojen kansikuvia eri maissa ja poistettuja kohtauksia. Ennen kirjaan tarttumista olin aivan varma, että kuvituksella tarkotettaisiin kuvia elokuvakohtauksista, mutta asia ei onneksi ollut niin.

Kirja alkaa haastattelulla, jossa Stephenie Meyer keskustelee kirjoittamastaan kirjasarjasta ystävänsä Shannon Halen kanssa, joka on myös kirjailija. Haastatteluksi tätä vuoropuhelua on vaikea sanoa, sillä sen verran omiaan kumpikin höpöttää, että enemmän tulee mieleen jutusteluhetki, jossa se kuuluisa punainen lanka on unohtunut aikoja sitten. En tiedä haettiinko tässä alun perinkin sellaista ideaa, ettei haastattelu olisi liian jäykkä vaan kivaa jutustelua ystävysten välillä vai oliko sitten kulttuurieroissa merkitys, mutta minulle haastattelun lukeminen oli vaivalloista. Sainpahan kuitenkin sen luettua. Oli jutustelussa myös mielenkiintoisiakin kohtia. Meyer kirjoitti tarinan aluksi itselleen, eikä uskaltanut lähettää sitä kustantamoille ennen kuin viimein rohkaistui. Lisäksi Bellan ystävän, Jacobin ei aluksi pitänyt kuulua koko tarinaan.

Kirja muuttuu haastattelun jälkeen mukaansatempaavammaksi (onneksi!). Seuraavaksi esitellään vuorotellen kaikki sarjan aikana esiintyneet vampyyrit, ihmissudet ja ihmiset. Henkilöesittelyissä selviää perustiedot hahmoista, kuten syntymäajat ja paikat, koska muuttunut vampyyriksi / kuinka mones susilaumaan liittynyt jäsen hahmo oli, perhesuhteet jne. Sen jälkeen on luvassa pientä historiikkiä, jota joidenkin hahmojen kohdalla riittää vaikka millä mitalla ja joidenkin hahmojen kohdalla sitä on huomattavasti vähemmän. Esittelyt toistavat todella paljon itseään varsinkin, jos hahmot ovat esimerkiksi sukua keskenään. Ilmeisesti kirsikaksi kakun päälle on tarkoitettu esittelyissä kohta kuuluisia sitaatteja, joissa on siis nimensä mukaan hahmolta jokin kuuluisa sitaatti. Tässä oli myös selvää hajontaa. Varsinkin päähenkilökolmikolla riitti sanomisia, mutta osalla hahmoista oli vain yksi, kaksi tai ei yhtäkään sitaattia.

Ehdottomasti parasta tässä kirjassa olivat kuvat eri maiden kirjojen kansikuvista ja samalla eri maissa käytetyt nimet kirjoille. Esimerkiksi Ranskassa on käytetty samoja kuvia kuin alkuperäisissä teoksissa, mutta kuvat on rajattu eri tavalla. Monissa muissa maissa on valittu aivan erilaisia kansikuvia. Japanilaisissa kansissa on piirretyt kuvat ja siellä kirjat on jaettu useampaan osaan, koko sarjassa on jopa 13 osaa japanilaisessa käännöksessä! Myös nimet ovat muuttuneet. Viimeinen osa Breaking Dawn on jaettu neljään osaan, joiden nimet ovat: Vampyyrin morsian, Sarastuksen vartiajumala, Kuolematon lapsi ja Ikuinen syleily. Nimien perusteella oma suosikkini oli kuitenkin saksalainen käännös, koska kirjojen nimet voivat tarkoittaa useampaa asiaa. Vaikkapa ensimmäinen osa Houkutus on nimeltään Bis(s) zum Morgengrauen eli "Aamunkoittoon" tai "Puraisu aamunkoiton aikaan".

En hirveästi lämmennyt lukiessani kirjaa luvulle, jossa esiteltiin hahmojen ajoneuvoja ja niiden avulla pyrittiin valottamaan millainen hahmo on luonteeltaan. Autohan tietysti kertoo kaiken siitä, minkälainen luonne sinulla on, eikö niin? Kaipa joku jaksaa kiinnostua Edwardin auton moottorin tehosta, mutta mielestäni luku oli tylsää luettavaa. Sen sijaan fanien piirrokset ja kirjailijan soittolista olivat mielenkiintoisia. Jotkut ihmiset osaavat piirtää todella hienoja kuvia! Soittolista sisälsi yllättävän paljon Linkin Parkia, Musea ja My Chemical Romancea, ei ihan mitään siirappisimpia tekijöitä ja tuotantoa, jota olin arvellut, että sellaisesta on taatusti saatu inspiraatio näihin kirjoihin.

Luin kirjan etukannesta takakanteen meiningillä, en hyppinyt lukujen välillä ja palannut myöhemmin takaisin. Tällä tavalla kirja oli puuduttavan pitkä. Paremmin tämä sopisi hakuoppaaksi, josta välillä tarkistetaan jonkun hahmon taustaa tai vaikka, mitä biisiä kirjailija oli kuunnellut kirjoittaessan sitä ja sitä lukua. Sopii varmasti todelliselle fanille, joka sarjasta tykkää, mutta muuten ei menetä mitään, vaikka jättäisi kirjan lukematta.

Muutama kuva kirjasta:

Kuvittajan näkemys Bella Swanista ihmisenä...
kuvan tekijä Young Kim


... ja vampyyrina
taiteilija tälläkin kerralla Young Kim


Forksin ja lähiympäristön kartat, tekijä Rebecca Bradley


Volterran kaupunki Italiassa, tekijänä Sarah McMenemy


saksalaiset kirjan kansikuvat vasemmalla ja oikealla indonesialaiset



Houkutus-sarja
Houkutus (Twilight, 2005)
Uusikuu (New Moon, 2006)
Epäilys (Eclipse, 2007)
Aamunkoi (Breaking Dawn, 2008)
Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner, 2010)
Houkutus: Kuvitettu opas vampyyrisaagaan (The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide, 2011)

2 kommenttia:

  1. Tuo alun haastattelu oli tosiaan aika onneton ja punaista lankaa sai hakemalla hakea. Jos Hale toimi haastattelijana niin miksi hän tunki mukaan niin paljon omia juttujaan?

    Minäkin hymähtelin noille autokuvauksille, siitä jäi kirjan pitkittämisen maku.

    Soittolistoja oli mukava lukea. Pidän hirveästi My Chemical Romancesta ja Twilight -sarjaa lukiessani minulla tuli alusta asti mielleyhtymiä bändiin ja heidän biisinsä soivat toistuvasti päässäni ikäänkuin taustamusiikkina :) Sitä paitsi MCR:n laulaja Gerard Way olisi ollut loistava Edward Cullenin roolissa (jostain luin, että hän olisi ollut siihen jopa ehdolla).

    Ei tämä kirja mikään kirjallisuuden riemuvoitto ole, mutta mukava lisä sarjaan ja sen parissa voi fiilistellä tai kerrata kirjojen tapahtumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ihmettelin, jos Halen oli tarkoitus olla haastattelijan roolissa, miksi hän kertoi niin paljon omista kirjoistaan ja asioistaan?

      Kuten tuossa postauksessa jo kirjoitin, olin todella yllättynyt soittolistan sisällöstä, koska olin odottanut tyylilajiltaan aivan eri esittäjiä ja kappaleita. Hienoa, että soittolistalla on bändi, josta pidät. :) En hirveästi tiedä My Chemical Romancesta tai bändin laulajasta, mutta ehkä hän olisi onnistunut Edwardin roolissa paremmin.

      Ei tämä missään nimessä ole kirjallisuuden riemuvoitto, mutta varmasti sarjan fanit pitävät tämän kaltaisesta hakuteoksesta.

      Poista