lauantai 19. heinäkuuta 2014

P. C. Cast & Kristin Cast: Piinattu

Alkuperäinen teos: Untamed. A House of Night Novel (2008)
Yön talo osa 4, Otava, 2011, kovakantinen, 382 sivua
suomentanut Inka Parpola


"Ensinnäkin teidän tulee tietää, että tsi sgilit ovat cherokee-noitia, mutta älkää antako noita-sanan pettää itseänne. He eivät noudata wiccain kauniita, rauhanomaisia tapoja. He eivät myöskään ole niitä Nyksiä palvelevia viisaita papittaria, jotka te tunnette ja joita te kunnioitatte. Tsi sgilit elävät hylkiöinä heimonsa ulkopuolella. He ovat läpikotaisin pahoja. He nauttivat tappamisesta; he rypevät kuolemassa. Heidän taikavoimansa on peräisin heidän uhriensa kauhusta ja tuskasta. He ravitsevat itseään kuolemalla. He voivat kiduttaa ja tappaa ane li sgillä."
(s. 244)

Heinäkuun teinikirja-annoksesta vastasi Yön talo -sarjan neljäs osa Piinattu, joka onneksi osoitti merkkejä siitä, että sarja olisi jatkumassa lupaavampaan suuntaan.

Zoeyn mokailujen takia hänen ystävänsä käänsivät tytölle selkänsä ja sen jälkeen Zoey on vähitellen ystävystynyt vihamiehensä Afroditen kanssa. Nyt Zoey kaipaisi kuitenkin ystäviensä apua enemmän kuin koskaan aiemmin. Afrodite on nähnyt näkyjä tulevaisuudesta, joka on täynnä tuhoa ja pelkoa. Tällainen tulevaisuus koittaa Zoeyn kuoleman jälkeen, josta Afrodite on myös saanut näyn. Zoeyn on edelleen varottava Neferetiä, joka tosin taitaa jo epäillä, että nuori tulokas aavistelee huonoa ylipapittarestaan. Neferetin ilkeät suunnitelmat saavat vauhtia, kun muinainen pahuus nostaa päätään. Kaikki alkaa pahaenteisellä korppien raakkumisella, joka enteilee tarinoiden mukaan tuhansia vuosia sitten kahlehditun pahan vapautumista.

Kirjasarjan keskittyminen vain Zoeyhin sai mukavasti muutosta, sillä Piinatussa Afrodite on yhä vahvemmin mukana ja näillä näkymin hänestä on tulossa vakituinen jäsen tulevan ylipapittaren ystäväporukkaan. Viime osan lopussa Afroditea, entistä pahaa tyttöä, koiteltiin paljon, mikä sai minut entisestään hänen puolelleen. Olenkin enemmän kiinnostunut hänen kohtalostaan kuin Zoeysta, joka edelleen on liian täydellinen hahmo makuuni. Ylipapitar Neferetin suunnitelmia on pohjustettu parissa aiemmassa osassa ja tässä osassa viimeinkin jotain tapahtuu, kun Neferetin tekoset paljastuvat ja muinainen paha eli Kalona -niminen olento astuu mukaan kuvioihin.

Piinatussa oli lupaavia merkkejä siitä, että sarjan lukemista kannattaa jatkaa ja jatko voi olla mielenkiintoisempi ja laadukkaampi kuin tähän mennessä lukemani osat ovat olleet. Jonkun muun hahmon kuin Zoeyn oleminen valokeilassa ja se, että Neferetin suunnitelmat etenivät, antoivat uskoa tuleviin osiin. Valitettavasti jotain huonoakin oli. Kirjassa käytetty teinikieli voi olla ajatuksena hauska, mutta olen kyllästynyt lukemaan sitä. Eikä tässä vielä kaikki, Zoeylla on jälleen uusi poikaystävä kiikarissa! Kyseinen tulokas sattui kuolemaan, mutta palasi takaisin samanlaisena "zombievampyyrina" kuin Zoeyn paras ystävä Stevie Rae. Onko liikaa pyydetty, että Zoeylla ei olisi jatkuvasti poikaystäväongelmia?

Yön talo-sarja
Merkitty (Marked, 2007)
Petetty (Betrayed 2007)
Valittu (Chosen 2008)
Piinattu (Untamed 2008)
Vainottu (Hunted 2009)
Lumottu (Tempted 2009)
Kahlittu (Burned 2010)
Vapautettu (Awakened 2011)
Määrätty (Destined 2011)
Salattu (Hidden 2012)
Paljastettu (Revealed 2013)
Pelastettu (Redeemed 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti