Tammi, 2011, kovakantinen, 354 sivua
suomentanut Erkki Jukarainen
Siksi että päätös ei ollut hänen. Siksi että päätöksen teki hänen puolestaan jykevä nyrkki, joka paiskasi hänet maahan ja määräsi pakenemaan Floridasta johonkin Sunset Park -nimiseen paikkaan. Toisin sanoen pelkkä arpanoppien kierähdys, pelkkä lottopallomyllystä esiin pulpahtanut numero, pelkkää sattuman kauppaa sattumien ja loputtoman sekasorron maailmassa.
(s. 67)
En muista, koska pää on viimeksi lyönyt näin tyhjää, kun pitäisi raapustaa kommenttia kirjasta. Sunset Park jakaa mielipiteet. En syystä tai toisesta saanut missään vaiheessa kunnolla otetta tarinasta, se ei vedonnut, eikä vakuuttanut.
Kolmekymppinen Miles Heller elättää itsensä siivoamalla hylättyjä taloja Floridassa ja kuvaamalla niihin jätettyjä esineitä. Miles on yksinäinen susi, joka on katkaissut välit vanhempiinsa vuosia sitten tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Aikaisemmin kiertolaisen elämää viettänyt mies pysyy Floridassa, koska hänellä on suhde 17-vuotiaan Pilarin kanssa. Parin onnea varjostaa pelko suhteen paljastumisesta, näin tapahtuessa Miles joutuisi todennäköisesti vankilaan. Pilarin isosiskon Angelan vihjailujen ja ahneuden takia paljastumisen pelko kasvaa entistä suuremmaksi. Pelastavana oljenkortena Milesin ystävä Bing Nathan esittää hänelle kutsun liittyä Brooklynin Sunset Parkissa vallatun talon kommuunin jäseneksi. Miles tarttuu ystävänsä tarjoukseen ja päättää palata takaisin Floridaan vasta, kun Pilar on täysi-ikäinen.
Vallatussa talossa asuu sekalainen joukko ihmisiä. Kutsun esittänyt Bing soittaa bändissä ja pyörittää samalla pientä kauppaa. Bing on tavallaan talon isäntä, sillä hänen aloitteestaan muut hahmot ovat päätyneet talon asukkaiksi. Masennuksesta kärsivällä Ellen Pricella on taiteellisia lahjoja ja hän piirtää erityisesti alastonkuvia. Elantonsa Ellen joutuu kuitenkin hankkimaan esittelemällä asuntoja. Alice Bergstrom tuskastelee kuihtuvassa suhteessa, joka lakastuu päivä päivältä. Älykkö-Alice valmistelee talossa väitöskirjaansa, jonka aiheena on Amerikka heti toisen maailman sodan jälkeen, sekä miesten ja naisten väliset suhteet, kuten ne kuvattiin tuon ajan kirjoissa ja elokuvissa.
Sunset Parkin vallatun talon asukkaat eivät ole ainoita hahmoja, joista kirja kertoo. Lisäksi tässä kuvataan Milesin vanhempien elämää. Kustannustoimittajana työskentelevälle Morris-isälle yhteydenpidon lopettaminen ja pojan kiertelevä elämä on ollut kova pala. Äitipuoli Willa kantaa kaunaa menneistä asioista. Milesin oma äiti Mary-Lee ryhtyi tavoittelemaan tosissaan näyttelijänuraa ja jätti pojan tämän isälle. Aluksi voisi kuvitella, että vanhemmat ovat olleet täysin pimennossa poikansa elämästä, mutta heille onkin kaiken aikaa yllättävä Milesiin yhdistävä taho toimittanut pojan kuulumisia.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat vaikeaan lamavuoteen 2008. Mielestäni kirjailija on tavoittanut laman synnyttävän tunnelman, alakuloa, mutta samalla toivoa paremmasta. Kuitenkin tarinassa oli useita kohtia, joita en yksinkertaisesti ymmärtänyt. Mainittakoon vaikka lukuisista eri yhteyksissä ilmenevistä viittauksista baseballiin. Niitä viittauksiahan nimittäin todella tuli vastaan. Sunset Park sisältää tosin lukuisia intertekstuaalisia viittauksia. Kenties baseball olisi avautunut, jos tuntisin kaikki teokset, joihin kirjassa viitattiin.
Lukemisen jälkeen olin jopa vaivaantunut. Kenties jotain oleellista meni ohi niin, etten saanut kiinni ajatuksesta. Muiden blogien perusteella Sunset Park ei ilmeisesti ole parasta Austeria, joten kaipa hänelle jossain vaiheessa täytyy antaa uusi mahdollisuus. Tältä erää jätän mielihyvin Austerin tuotannon rauhaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti