Gummerus, 2013, pehmeäkantinen, 825 sivua
suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi
Matkantekijä 1. osa
Käännyin katsomaan uudelleen kallioseinämää. Kun sitten silmäilin eteeni avautuvaa näkymää, sydäntäni kylmäsi. En nähnyt mitään muuta kuin mäntyjen teräviä neulasia; tiheä metsä levittäytyi mustana tähtipeitteen alle. Missä Invernessin valot olivat? Cocknammon Rock oli takanani, joten Invernessin piti olla siitä lounaaseen noin kolmen mailin päässä. Näin läheltä minun olisi pitänyt sentään nähdä kaupungin valot. Jos Inverness oli olemassa.
(s. 75)
Diana Gabaldonin nimi oli minulle entuudestaan hämärästi tuttu, mutta en osannut tarkkaan sanoa, mistä hänen kirjoittamansa kirjat kertovat. Viime vuonna seurasin tv:stä Outlander -nimistä sarjaa, joka perustuu Gabaldonin kirjoihin. Ihastuin tv-sarjaan ja halusin lukea kirjat heti kuin vain suinkin mahdollista. Jotenkin kummasti lukeminen vähän venähti, mutta sainpahan luettua kirjasarjan ensimmäisen osan nyt, kun tv-sarjan toisen tuotantokauden jaksojen esittäminen on vasta aluillaan. Täytyy ehkä ottaa tavoitteeksi lukea kirjasarjan toinen osa samaan aikaan, kun tv-sarjaa näytetään.
Kirjan tapahtumat alkavat toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta vuodesta 1945. Lähes kolmekymppinen Claire oli sairaanhoitajana sodassa, ja hänen miehensä Frank soti rintamalla. Sotavuosien aikana pariskunta tapasi toisiaan vain harvoin, joten he päättävät tutustua toisiinsa uudelleen viettämällä romanttisen loman Skotlannissa. Perillä Invernessissä historianopettajana työskentelevä Frank uppoutuu tutkimaan omaa sukuhistoriaansa sekä alueen historiaa. Erityisesti Frankia kiinnostaa hänen 1700-luvulla elänyt esi-isänsä, englantilaisen rakuunapataljoonan kapteeni Jonathan Randall, joka tunnetaan myös lisänimellä Musta Jaska.
Frankin perehtyessä historiaan Claire tutustuu nummilla kasvaviin kasveihin ja niiden käyttöön lääkinnässä. Claire ja Frank seuraavat muinaisella Graigh na Duinin kivikehällä druidien tanssia. Myöhemmin Claire palaa kehän luokse kerätäkseen kasveja. Silloin hän joutuu kosketuksiin erään kivipaaden kanssa ja matkaa ajassa 1700-luvulle. Heti ensimmäiseksi Claire kohtaa Musta Jaska Randallin, joka on käytökseltään täysin erilainen kuin Clairen lempeä aviomies. Joukko skotlantilaisia pelastaa Clairen Musta Jaskan kynsistä ja vievät hänet mukanaan MacKenzien klaanin linnaan. Tempautumisesta kokonaan toiselle aikakaudelle alkaa huikea seikkailu, jonka aikana Claire kokee vaarallisia tilanteita romantiikkaa unohtamatta.
Tv-sarjaa katsoessani pidin Clairen vahvasta ja sisukkaasta hahmosta. Odotin hahmon olevan samanlainen kirjassakin. Jouduin valitettavasti pettymään. Claire toki yrittää parhaansa mukaan selviytyä 1700-luvun olosuhteissa, ja minusta hän pärjää vallan hyvin, mutta mielestäni hahmo oli silti jotenkin vaisu. Olisin kaivannut enemmän kipakkuutta. Tarinaa kerrotaan Clairen näkökulmasta minä-muodossa. Claire havainnoi ympäristöään ja tapahtumia tarkkaan, mutta jää itse syrjään, eikä hänen persoonansa tule kunnolla esille. Ihmettelen myös Clairen suhtautumista joihinkin asioihin melkeinpä kuin olankohautuksella, esimerkiksi Frank unohtui hänen mielestään varsin nopeasti.
1700-luvulla Claire tapaa salskean skottinuorukaisen, Jamie Fraserin. Jamien hahmo hurmasi puolelleen tv-sarjassa, samoin kävi kirjan Jamien kanssa. Välillä kaikki hänen tekemisensä eivät olleet makuuni. Jamien ajatusmaailma heijastaa hänen aikakauttaan. Esimerkiksi vaimo on omaisuutta, jota voi kurittaa, jos vaimo on uhmannut miestään. Kuitenkin liikutuin siitä uskollisuudesta, jota Jamie tunsi Clairea kohtaan. Tarinan alussa he ovat toisilleen muukalaisia, jotka olosuhteiden pakosta joutuvat yhteen. Vähitellen he tutustuvat toisiinsa ja oppivat tuntemaan toisensa. Jamie on valmis suojelemaan Clairea ja pelastamaan hänet toivottomasta tilanteesta, josta ei ole takeita päästä pois.
Kirjassa kuvaillaan runsaasti miljöötä. Yritän aina mahdollisimman tarkkaan kuvitella, miltä eri tarinoissa mainittavat paikat ja ympäristön, joten nautin runsaasta ympäristön kuvailusta. Tarina soljuu sujuvasti eteenpäin, mikä oli myös positiivinen seikka. Kerronta menee aivan pieniin yksityiskohtiin asti ja on siten välillä jopa jaarittelevaa. En kuitenkaan kokenut häiritseväksi sitä, että kerronnassa otetaan kaikki pienet yksityiskohdat huomioon. Kaiken kaikkiaan tarina on kaunis romanssi, mutta myös yllättävän raaka. Menneisyyden Skotlanti todella näyttää hurjat puolensa.
Huomasin etten pysty suhtautumaan aivan neutraalisti Muukalaiseen. Kirjan kohdalla kävi oikeastaan samalla tavalla kuin Sookie Stackhouse -kirjojen ja True Blood -tv-sarjan kanssa. Silloin olin nähnyt tv-sarjan ennen kirjojen lukemista, minkä takia tv-sarja tuntui oikeammalta ja paremmalta versiolta tarinasta. Myös Muukalaista lukiessa huomasin vertailevani sitä jatkuvasti tv-sarjaan, josta pidin erittäin paljon. Outlander-sarja teki niin suuren vaikutuksen, että kirja tuntui jopa hieman vaisulta siihen verrattuna. Asia saattaisi toki olla toisin, jos olisin ensin lukenut kirjan ja nähnyt sarjan vasta sen jälkeen.
Kirjasta huomaa, että kirjailija Diana Gabaldonin on täytynyt perehtyä asioihin, joista hän kirjoittaa. Tietämys Skotlannin historiasta on ihailtavan laajaa, eikä kertaakaan lukiessa tullut mieleen jostakin kohdasta, että hahmot käyttäytyisivät liian modernisti. Pidin kirjasta ja luin sitä aina kuin vain oli mahdollista. Outlander-sarjaan verrattaessa kirja ei yllä aivan samalle tasolle, mutta oli ehdottomasti lukemisen arvoinen.
Matkantekijä-sarja:
Muukalainen (Outlander 1991)
Sudenkorento (Dragonfly in Amber 1992)
Matkantekijä (Voyager 1993)
Syysrummut (The Drums of Autumn 1996)
Tuliristi (The Fiery Cross 2001)
Lumen ja tuhkan maa (A Breath of Snow and Ashes 2005)
Luiden kaiku (An Echo in the Bone 2009)
Sydänverelläni kirjoitettu (Written in My Own Heart's Blood 2014)
Outlander-sarja on todella ihana, myös tv-sarja :)
VastaaPoistaSait minulta palkintopokaalin, ole hyvä :)
http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-avard.html
Kiitos muistamisesta!
PoistaOlen aivan hullaantunut Outlanderista tehtyyn tv-sarjaan ja kirjakin vei mennessään. :)