maanantai 19. syyskuuta 2016

Cassandra Clare: Kadotettujen sielujen kaupunki

Alkuperäinen teos: City of Lost Souls (2012)
Varjojen kaupungit osa 5
Otava, 2013, kovakantinen, 490 sivua
suomentanut Terhi Leskinen


”Kutsuitko sinä juuri omaa veljeäsi sivulliseksi uhriksi?” Claryn ääni kohosi epäuskoiseksi huudahdukseksi. Hänestä tuntui siltä, että hän pystyi hädin tuskin hengittämään.
”Clary, sinä et kuuntele. Tämä on tärkeää –”
”Ihan niin kuin Valentine uskoi, että se mitä hän teki oli tärkeää?”
”Valentine oli väärässä”, Jace sanoi. ”Hän oli oikeassa siinä, että Klaavi on korruptoitunut, mutta väärässä sen suhteen, miten asiat pitäisi korjata. Mutta Sebastian on oikeassa. Jos vain kuuntelisit meitä –”

(s. 95)

Edellinen osa Langenneiden enkelten kaupunki tempaisi mukaansa, vaikka en niin päähenkilöiden tekemisistä perustanut. Kadotettujen sielujen kaupunki jatkoi hieman samalla linjalla. Tarina oli mukaansa tempaava ja jännitys tiivistyi sarjan loppua kohden. Tässäkin osassa sivuhahmot olivat kiinnostavampia kuin päähenkilöt, vaikka heidänkin tarinaansa jaksoi mielenkiinnolla seurata.

On kulunut pari viikkoa edellisen osan tapahtumista. Jace on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Klaavi on etsinyt häntä tuloksetta ja on valmis lopettamaan etsinnät tärkeämpien asioiden mennessä edelle. Jacen ystävät eivät halua luovuttaa, vaan jatkavat etsintöjä ilman Klaavin apua. Pian selviää, että Claryn ilkeä veli Sebastian onkin elossa – ja hänen ja Jacen kohtalot on liitetty yhteen. Toista ei voi vahingoittaa ilman, ettei vahingoittaisi samalla myös toista. Clary on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen poikaystävänsä takaisin. Hän jopa liittyy Jacen ja Sebastianin seuraan, ja pääsee osaksi Sebastianin katalista suunnitelmista. Sillä välin New Yorkiin jääneet ystävät yrittävät löytää ratkaisun, jonka avulla he saisivat Jacen palaamaan omaksi itsekseen ja pystyisivät estämään Sebastianin suunnitelmat.

Clary ja Jace saavat tilaisuuden palata yhteen, mutta onko se minkään arvoista? Jace ei selvästi ole oma itsensä, vaan tiukasti Sebastianin hallinnassa. Toivonkipinänä Clary havaitsee pieniä pilkahduksia Jacesta omana itsenään. Päähenkilöt petrasivat edellisestä osasta. Pahan puolelle siirtynyt Jace, jonka sisällä on vielä hyvyys jäljellä, oli siedettävämpi kuin kuoreensa sulkeutunut poika. Clary itse oli sopivan toimelias – ja omapäisyydessään aivan omaa luokkaansa. Sivuhahmot olivat edellisen osan tapaan loistavia. Jordan on solahtanut joukkoon hyvin. Isabellen ja Simonin hapuilu oli välillä jopa turhauttavaa, mutta aavistan, että romanssinsa saa kuitenkin onnellisen lopun. Kirjassa on jopa yllättävän paljon pariskuntia, joten romantiikkaa riitti.

Edellisessä osassa demoni Lilith ryhtyi herättämään Claryn veljeä Sebastiania henkiin. Sebastian on nyt palannut elävien kirjoihin, eikä hänellä ole hyviä aikeita. Sebastianin suunnitelmien estämistä hankaloittaa hänen siteensä Jaceen. Clary saa itsekin huomata, kuinka vaikeaa on satuttaa veljeään, kun tietää samalla satuttavansa rakasta ihmistä. Sebastianin hahmosta on pakko todeta, että hän vaikuttaa jopa hullummalta kuin sisarusten isä Valentine aikoinaan. Samalla hahmo on oikein kunnon pahis. Tässä osassa tuli vähän nenille, mutta eiköhän sarjan päättävässä osassa Sebastian laita kunnolla kapuloita varjometsästäjien rattaisiin.

Langenneiden enkelten kaupunki aloitti mielenkiintoisen jatkotrilogian Varjojen kaupungit -sarjalle. Kadotettujen sielujen kaupunki jatkaa vaikuttavasti tarinaa. Kirja on pitkä, joten välillä tarinassa oli hiljaisempia ja ehkä vähän tylsempiä hetkiä, mutta juoni piti kuitenkin otteessaan aivan loppuun asti. Tämän osan lopussa pedattiin hyvin asetelmia viimeistä osaa varten. Lopullinen taistelu hyvän ja pahan välillä on selvästi tuloillaan, ja siihen lähdetään jännittävistä asetelmista. Tarinaa kerrottiin taas useamman hahmon näkökulmasta, mikä sopii hyvin. On mielenkiintoisempaa seurata tapahtumia muidenkin näkökulmasta kuin vain päähenkilöiden.

Varjojen kaupungit -sarja
Luukaupunki (City of Bones)
Tuhkakaupunki (City of Ashes)
Lasikaupunki (City of Glass)
Langenneiden enkelten kaupunki (City of Fallen Angels)
Kadotettujen sielujen kaupunki (City of Lost Souls)
Taivaallisen tulen kaupunki (City of Heavenly Fire)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti