maanantai 19. elokuuta 2013

Stephenie Meyer: Aamunkoi

Alkuperäinen teos: Breaking Dawn (2008)
WSOY, 2009, kovakantinen, sivumäärä 664Nopeus väheni jyrkästi ja vene asettui täsmällisesti lyhyeen puulaituriin, jonka lankut kuutamo haalisti valkoisiksi. Moottori sammui, ja tuli syvä hiljaisuus. Ei kuulunut muuta kuin aaltojen kevyttä liplatusta venettä vasten ja tuulen kahinaa palmuissa. Ilma oli lämmintä, kosteaa ja tuoksuvaa - kuin kuumasta suihkusta jäänyttä höyryä.
"Esmensaariko?" Ääneni oli hiljainen mutta kuulosti silti liian kovalta rikkoessaan yön hiljaisuuden.

(s. 79)


Sain viimeinkin luetuksi Aamunkoin. Suhtautumiseni kirjasarjaan on vaihdellut radikaalisti sitä mukaa, kun olen saanut ikää lisää. Teininä ensimmäinen osa oli aluksi aivan ihana, mutta näin myöhemmin en ole ollut yhtä suopea. Aamunkoi menettelee paremmin kuin aiemmat osat, jos en suhtaudu liian vakavasti lukemisen aikana siihen, mitä olen lukemassa.

Bella on tehnyt lopullisen valintansa. Hän haluaa naimisiin Edwardin kanssa ja liittyä Cullenien kuolemattomaan vampyyriperheeseen. Ainoa varjo häiden alla on Jacobin katoaminen, tarkemmin sanottuna omille teilleen lähteminen. Häät koittavat, Jacob suvaitsee saapua paikalle ja nuoripari matkustaa auvoisalle häämatkalleen Edwardin vampyyriäidin Esmen mukaan nimetylle saarelle. Häämatka paratiisisaarella saa yllättävän nopean lopun, kun Bella huomaa olevansa raskaana. Edward ei aluksi missään nimessä halua lasta, joka syntyessään tappaisi äitinsä. Hänen selkänsä takana Bella hankkii itselleen liittolaisen Rosaliesta, sillä hän sen sijaan haluaa pitää lapsen.

Vampyyrin ja ihmisen sekoituksen, Renesmeen syntymä jakaa Jacobin susilauman kahtia. Osa susista haluaisi hyökätä Cullenien kimppuun tappaakseen "kammottavan mutanttilapsen". Jacob ei halua satuttaa Bellaa ja muodostaa uuden lauman Clearwaterin sisarusten Leahin ja Sethin kanssa. Kaiken huipuksi Jacob vielä leimaantuu Renesmeehen. Italiassa majailevat vampyyrien hallitsijat Volturit saavat myös kuulla lapsesta ja päättävät tuhota sen. He toki aluksi luulevat, että lapsi on kokonaan vallaton ja ei-kaitsittavissa oleva vampyyrilapsi. Mutta yhtä kaikki, taistelu Voltureita vastaan on tiedossa.

Bella saavuttaa Aamunkoissa sen, mitä on halunnut jo ensimmäisesta osasta Houkutuksesta lähtien: hänestä tulee viimeinkin vampyyri. Vastasyntyneenä vampyyrina hän on tietysti muita nopeampi ja vahvempi, mutta myös epätavallisen rauhallinen ja pystyy hillitsemään itsensä hyvin. Siis jo ennestään melkein täydellinen Bella on nyt sitten viimein aivan täydellinen, kun vampyyriksi muuttumisen myötä hänestä tuli vielä kauniimpikin! Bellalle on vieläpä siunaantunut yksi erikoiskyky. Hän on eräänlainen kilpi, joka osaa torjua muiden hyökkäykset. Bella tuntui saavan jonkin verran itseluottamusta muutoksestaan, joten ainakin hieman on hahmo myös kypsynyt viimeisessä osassa.

Tähän asti Houkutus-sarjassa on tarkasteltu maailmaa Bellan minä.kertojan silmin. Aamunkoi on edellisestä osista poiketen jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen ja viimeinen osa ovat Bellan osia, jotka edustavat samalla hahmon muutosta ihmisestä vampyyriksi. Ensimmäisessä osassa Bella on vielä ihminen, mutta viimeisessä osassa hän muuttuu vampyyriksi. Keskimmäinen osa Jacobin näkökulmasta, mikä on kaivattua ja virkistävää vaihtelua. Viimeinkin tapahtumia päästään seuraamaan myös jonkun toisen hahmon kuin Bellan kokemana.

Cullenit varautuvat Volturien tuloon kutsumalla luokseen vampyyriystäviään kaikkialta maailmasta ja pyytävät heitä todistamaan, että Renesmee on todella vampyyrin ja ihmisen risteytys, eikä vampyyriksi muutettu lapsi. Näiden vieraiden joukkoon mahtuu monenlaista hahmoa. Denalin lauma, joka on melkein kuin sukulaisia Culleneille, saapuu tietysti paikalle. Sen lisäksi tulee kiertolaisia, kuten Romanian Stefan ja Vladimir, jotka kantavat yhä kaunaa Voltureille siitä, että nämä aikoinaan tuhosivat heidän valta-asemansa. Saapuupa todistajiksi myös vampyyrilauma Amazonian sademetsästä.

Monissa arvioissa, joita olen Aamunkoista lukenut, on kirjoitettu siitä, miten Bellan raskaus on mahdotonta, koska vampyyrina Edwardin ei pitäisi pystyä tulemaan isäksi. Olen tästä samaa mieltä, mutta kuten jo aluksi totesin, jos ei lukemaansa suhtaudu liian vakavasti, niin tämä menettelee. Jacobin leimaantuminen Renesmeehen tuntuu sellaiselta ratkaisulta, että on haluttu kaikille hahmoille onnellinen loppu. Jacob ei saanut Bellaa, mutta voi saada korvauksena Bellan tyttären. Mikä on sitten kaikkein parasta Jacobin kannalta? No, vampyyrihybridilapsi kasvaa nopeammin kuin tavalliset lapset. Jacobin ei siis tarvitse odottaa kuin muutama vuosi, jotta saa täysikasvuisen tyttöystävän itselleen.

Mielenkiintoisinta tässä kirjassa oli Jacobin osa, jossa tuli tervetullut kertojanäkökulman vaihdos edes niiden lukujen ajaksi, joita osaan kuului. Lisäksi Cullenien vieraikseen kutsumat vampyyrit vaikuttivat kiinnostavilta. Eniten viihdyin vierailevien vampyyrien erikoiskykyjen parissa. Siihen olen pettynyt, ettei mitään suurta taistelua Voltureita vastaan tullut, vaikka kaikki olettivat niin. Kaikki odotus, mikä taistelua kohtaan kasaantui oli aivan turhaa.

Houkutus-sarja
Houkutus (Twilight, 2005)
Uusikuu (New Moon, 2006)
Epäilys (Eclipse, 2007)
Aamunkoi (Breaking Dawn, 2008)
Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner, 2010)
Houkutus: Kuvitettu opas vampyyrisaagaan (The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide, 2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti