tiistai 27. elokuuta 2013

Stephenie Meyer: Bree Tannerin lyhyt elämä

Alkuperäinen teos: The Short Second Life of Bree Tanner (2010)
WSOY, 2010, kovakantinen, sivumäärä 218Käänsin aivot pois päältä. Oli metsästysaika. Hengitin syvään, vedin sisääni alapuolella olevien ihmisten veren tuoksua. He eivät olleet ainoat lähistöllä olevat ihmiset, mutta he olivat kaikkein lähimpänä. Päätös siitä ketä ryhtyi metsästämään oli tehtävä ennen kuin sai vainun saaliistaan. Silloin oli liian myöhäistä päättää mitään.
(s. 21)


Varsinaisen Houkutus -sarjan luettuani päätin vielä lukaista siihen tehdyt lisäosat eli Bree Tannerista kertovan kirjan ja jokaisen fanin unelman, kuvitetun oppaan sarjan maailmaan. Tässä esittely Bree-kirjasta, opasta ruodin heti, kun saan sen luettua.

Bree Tanner on vastasyntynyt (alle vuoden ikäinen) vampyyri, joka oli mukana sarjan kolmannessa osassa Epäilyksessä taistelun jälkeisessä kohtauksessa. Bree antautui, jotta Cullenit eivät tuhoaisi häntä. Carlisle oli valmis antamaan tytölle uuden mahdollisuuden ja ottamaan Breen laumansa jäseneksi, jotta hän oppisi, että oli mahdollista elää myös toisenlaista vampyyrielämää. Sellaista, jossa ei tarvitsisi vuodattaa ihmisten verta. Paikalle ilmestyivät kuitenkin Volturien kaartinjäsenet johtajanaan Jane, joka oli sitä mieltä, ettei ketään vastasyntynyttä tulisi säästää taistelusta. Bree sai siis surmansa.

Epäilyksessä Bree oli vain lyhyen aikaa mukana ollut sivuhahmo, joka kuvailtiin lukijalle sellaisena kuin Bella Swan näki hänet. Bree Tannerin lyhyt elämä tarjoaa vastauksen kysymykseen, miten Bree päätyi vastasyntyneiden vampyyrien armeijaan, jonka tehtävänä oli tuhota Cullenien perhe. Samalla kirjassa valotetaan vastasyntyneiden vampyyrien käytöstä, joka on usein arvaamatonta ja seurauksena on tuhoisaa jälkeä. Breen elämä vampyyrina erosi melkoisesti Cullenien kiltistä ja rauhallisesta elämäntavasta.

Kirjassa ei kerrota tarkkaan Breen taustoja. Sain sen käsityksen, että hän olisi syntynyt melko alaluokkaiseen perheeseen, ei kuitenkaan aivan yhteiskunnan alimmalle tasolle. Tytön äiti jätti perheen Breen ollessa vielä pieni tyttö. Isä oli väkivaltainen ja äidin lähdettyä siirtyi pahoinpitelemään Breetä. Lopulta Bree ei enää jaksanut vaan karkasi kotoaan ennen ehti täyttää kuuttatoista. Ollessaan nälissään kadulla hän kohtasi Rileyn, joka tarjosi hampurilaista. Maksuksi Riley vei hänet luojansa Victorian luokse, joka muutti Breen vampyyriksi.

Bree on hahmona sympaattinen ja häneen pystyi samaistumaan. Hän ei halunnut muuttua vampyyriksi toisin kuin Bella, joka suorastaan hinkui kuolematonta elämää. Rileyn kokoama vastasyntyneiden vampyyrien lauma on sekalainen joukko laitapuolen nuoria, eikä joukosta ole helppo löytää mukavaa seuraa. Breen elämä laumassa on paljolti sitä, että hän yrittää väistellä huomion kohdistumista itseensä ja yksinkertaisesti pysytellä elossa. Metsästysretkillä hän juo verta ihmisistä, koska se on hänen luontonsa, eikä hän voi vastustaa verenjanoa.

Kirja on kovin lyhyt, eikä oikeastaan tuo mitään uutta sarjaan. Oli tietysti mielenkiintoista lukea Breestä ja sitä kautta oikean nuoren vampyyrin elämästä. Oikealla tarkoitan sitä, että Aamunkoissa Bellan muututtua vampyyriksi kävi ilmi, että hän pystyy hillitsemään itsensä tavallista vastasyntynyttä paremmin. Hän ei siis ikinä tule olemaan samanlainen verenjanon sokaisema vastasyntynyt kuin Bree oli.

Joskus lukiessani jotakin kirjaa tulee sellainen tunne, että olikohan tätäkin kirjaa aivan pakko kirjoittaa? Mitä uutta kirja tuo esimerkiksi johonkin sarjaan? Tämän kirjan kohdalla tuli sama tunne. Vaikka Breen tarina olikin kiinnostava, oliko se niin tärkeä, ettei ilman sitä yksinkertaisesti olisi tultu toimeen? Minun mielestäni tämä oli Houkutus -sarjan paras osa vaihtuneen päähenkilön takia ja tarjoamalla toista näkökulmaa vampyyrien elämästä. Siitä huolimatta sarja olisi tullut toimeen ilman tätä kirjaa.

Houkutus-sarja
Houkutus (Twilight, 2005)
Uusikuu (New Moon, 2006)
Epäilys (Eclipse, 2007)
Aamunkoi (Breaking Dawn, 2008)
Bree Tannerin lyhyt elämä (The Short Second Life of Bree Tanner, 2010)
Houkutus: Kuvitettu opas vampyyrisaagaan (The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide, 2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti