sunnuntai 18. toukokuuta 2014

J.K. Rowling: Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Alkuperäinen teos: Harry Potter and the Deathly Hallows (2007)
Tammi, 2008, kovakantinen, 828 sivua
suomentanut Jaana Kapari-Jatta


"Kerro vielä yksi asia", Harry sanoi. "Onko tämä todellista? Vai onko tämä tapahtunut minun oman pääni sisässä?"
   Dumbledore hymyili hänelle leveästi ja hänen äänensä kuulosti Harryn korvissa lujalta ja vahvalta, vaikka kirkas usva lankesikin taas ja sumensi hänen hahmonsa.
   "Totta kai tämä tapahtuu sinun päässäsi, Harry, mutta minkä kumman takia se silloin olisi epätodellista?"

(s. 787-788)

Harry Potterin harteilla lepää suunnaton vastuu ja lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: hänen on etsittävä ja tuhottava loput Voldemortin hirnyrkit. Heinäkuun viimeisenä päivänä Harry täyttää seitsemäntoista vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi. Hänen on jätettävä kodikas ja turvallinen Kotikolo ja seurattava polkua joka on hänelle viitoitettu. Koskaan ennen ei Harry ole tuntenut itseään näin yksinäiseksi. Hän on täynnä kysymyksiä, joiden ratkaisut ovat täysin hämärän peitossa. Ja aika käy vähiin, Voldemort joukkoineen on aivan Harryn kintereillä. Pystyykö Harry vastaamaan haasteeseen, jonka hän jo syntyessään sai?

Kuoleman varjelusten ilmestyminen tuntui aikoinaan samalta kuin joulu olisi tullut etuajassa. Aikaisemmat osat olin lukenut pelkästään suomeksi, mutta tämä oli pakko lainata luokkakaverilta englanninkielisenä, jotta saisin tietää mahdollisimman nopeasti, kuinka tarina päättyy. Vielä nykyäänkin Kuoleman varjelukset on minulle merkittävin osa Pottereista. Tähän kirjaan päättyi pitkä odotus ja omalla kohdallani erityislaatuinen fanittaminen, sillä kuulun sukupolveen, joka kasvoi Pottereiden kanssa yhtäaikaa. Jos nuoruudesta pitää nimetä yksi tärkeä kirja, niin sitä en pysty valitettavasti tekemään, mutta voin nimetä kirjasarjan: Potterit.

Pelon ilmapiiri on entisestään levinnyt velhomaailmaan, professori Kalkaroksesta on tullut Tylypahkan rehtori ja Voldemort käytännössä hallitsee velhoyhteisöä. Kuoleman varjelukset alkaa näin synkissä tunnelmissa ja tuokin on vasta alkua. Synkkyys jatkuu koko kirjan ajan, vaikka välillä siellä täällä pieninä pilkahduksina on huumoria ja iloisempia hetkiä. Kuoleman varjelukset päättää Potter -sarjan, eikä tämän jälkeen enää tule Potter -kirjoja. Lopullisuuden tuntu huokuu tarinasta ja jopa vetää sanattomaksi. En pystynyt välttymään kyyneliltä ensimmäisellä lukukerralla. Nykyään useamman lukukerran jälkeen edelleen herkistyn parissa kohdassa lähes kyyneliin asti.

Ensimmäinen lukukerta tarjosi paljon oivalluksia, sillä viimeinkin aikaisemmissa osissa heränneet kysymykset saavat vastauksensa. Ja siitä huolimatta välillä tuntuu siltä, että aivan kaikki ei vieläkään täysin selvinnyt. Jossiteltavaa riittää aina, entä jokin asia olisikin mennyt eri tavalla, olisiko sarjan loppu silloin samanlainen? Kuten Puoliverinen prinssi, myös Kuoleman varjelukset oli yhdistävä tekijä, jonka ansiosta luokassa riitti puhuttavaa. En ole koskaan muuten kokenut sellaista yhteisöllisyyttä kuin mitä Harry Potter -sarjan kaksi viimeistä osaa saivat aikaan kouluaikana. Voi olla, etten tule enää ikinä kokemaankaan, joten kokemusta täytyy arvostaa.

Kirjassa on kohtia, joihin olisin toivonut toisenlaista ratkaisua (esimerkiksi Hedwigin kuoleman voisi perua), mutta siitä huolimatta on todettava, että tämä on vaikuttava ja oikeanlainen loppu hienolle kirjasarjalle. Kernaasti olisin halunnut, että hahmojen elämästä Tylypahkan jälkeen kuultaisiin vielä lisää, mutta kaikkea ei voi aina saada. Mikä parasta, nyt voin kuvitella suosikkihahmoilleni juuri sellaisen loppuelämän kuin haluan. Pottereilla on ollut suuri merkitys elämässäni ja varmasti on vielä tulevaisuudessakin. Näiden kirjojen yksi hienoimmista piirteistä on se, että ei tarvitse olla kohderyhmää, jotta voi lukea nämä.

Harry Potter-sarja:
Viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone) 1998
Salaisuuksien kammio (Harry Potter and the Chamber of Secrets) 1999
Azkabanin vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) 2000
Liekehtivä pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire) 2001
Feeniksin kilta (Harry Potter and the Order of the Phoenix) 2004
Puoliverinen prinssi (Harry Potter and the Half-Blood Prince) 2006
Kuoleman varjelukset (Harry Potter and the Deathly Hallows) 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti