keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Yhteenveto vuodesta 2014

Taas on vuosi vierähtänyt ohitse ja on aika koota ajatuksia vuoden aikana lukemistani kirjoista. Parhaiten tätä toista aktiivista blogivuotta varmaan kuvastaisi ajanpuute. Suunnittelin pitkin vuotta, mitä mielenkiintoiselta vaikuttavia kirjoja voisin lukea ja laadin alati piteneviä kirjalistoja. Opiskelut ja työt veivät paljon aikaa lukemiselta, enkä ehtinyt toteuttaa suurinta osaa lukusuunnitelmistani. Onneksi rajallisesta ajasta huolimatta vuoteen mahtui laaja valikoima kirjoja, jotka herättivät ajatuksia laidasta laitaan.

Viime vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa lukuhaasteisiin. Tänä vuonna jatkoin samaa tahtia. Kirjablogeissa oli käynnissä useampia lukuhaasteita, joihin olisin voinut osallistua useampaankin. Valitsin kuitenkin kolme sellaista haastetta, joista ajattelin, että niihin löytyy eniten mielenkiintoisia kirjoja luettavaksi.

Anna minun lukea enemmän -blogin Annami järjesti Vive la France! -haasteen, jossa tavoiteltiin Ranskan lipulle raitoja. Tarkoituksena oli lukea sellaisia kirjoja, joiden kirjoittajia voi pitää ranskalaisina. Lähdin tavoittelemaan tricoloria ja onnistuin tavoitteessani.

Luin haastetta varten:
* David Foenkinos: Nainen, jonka nimi on Nathalie
* Jean-Dominique Bauby: Perhonen lasikuvussa
* Voltaire: Candide
* Colette: Chéri
* Colette: Chérin loppu
* Antoine de Saint-Exupéry: Der Kleine Prinz


Kirjasähkökäyrän Mai emännöi Lukuiloa Perhoslaaksossa -nimistä haastetta. Aikaa lukemiselle ja kirjoista bloggaamiselle oli koko vuosi. Haasteessa luettiin kirjoja, joiden nimissä esiintyy perhonen tai jokin muu puutarhaan kuuluva hyönteinen, kuten mehiläinen, kärpänen tai sudenkorento. Haasteosallistumiseni olivat nimiltään lopulta perhospainotteisia, mutta Main antama lukuvinkki Sue Monk Kiddin Mehiläisten salaisuudet on painettu mieleen ja tarkoituksenani olisi lukea se ensi vuoden aikana. Viidelle luetulla kirjalla lukeudun neitoperhosten joukkoon.

Haasteosallistumiseni:
* Daphne Kalotay: Bolšoin perhonen
* Jean-Dominique Bauby: Perhonen lasikuvussa
* Leena Lander: Tummien perhosten koti
* Mila Teräs: Perhosen varjo
* Lars Trolle: Amiraali ja neitoperho – Suomen ja Pohjolan perhosia


Tuulevin blogista löytyi mielenkiintoinen Italialainen ateria eli pasto italiano -haaste, jossa ”syötiin” italialaista ateriaa. Mukaan kelpasivat Italian valtion olemassaolon aikana julkaistut teokset, joiden tuli olla alun perin italiankielisiä. Viidellä luetulla kirjalla ”söin” aperitivon, antipaston, primon, secondon ja contornon. Vatsa tuli varmasti täyteen. :)

Luetut kirjat
Melania G. Mazzucco: Mestarin tunnustukset
Italo Calvino: Halkaistu varakreivi
Italo Calvino: Ritari joka ei ollut olemassa
Italo Calvino: Paroni puussa
Marcello Fois: Sumu


En voinut vastustaa vielä yhtä loppuvuodesta ilmestynyttä haastetta. Lokakuussa Le Masque Rouge -blogin Emilie järjesti Halloweenin kunniaksi minihaasteen , jossa luettiin aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Osallistuin kolmella vampyyreista kertovalla kirjalla, Veren sitomilla, Lumotulla ja Suloisimmalla suudelmalla.

Kiitos vielä lukuhaasteiden järjestäjille kivoista haasteista! :)

Kirjavuosi 2014:
Luettuja kirjoja 71
Kesken jäi ainoastaan Tessa Grattonin Veritaika, josta en edes viitsinyt mainita blogissa, koska olin niin tuskastunut kirjan lukemiseen.
Yhtä parasta kirjaa on vaikea nimetä, mutta suosikkien joukossa ovat ainakin Bolšoin perhonen, Helena Wariksen trilogia (Uniin piirretty polku, Sudenlapset & Talviverinen) ja Johanne Hildebrandtin teokset Freija ja Idun.
Huonoimman kirjan valinta oli melkein yhtä vaikeaa, joten päädyin kolmen huonoimman valintaan. Fifty Shades of Gray, Kuinka Prinsessa Ruusunen hurmataan ja Suloisin suudelma eivät olleet mieleen. Jatkossa tiedän karttaa niiden tyyliset kirjat.

Hyvää uutta vuotta!

4 kommenttia:

 1. Oletpa saanut kuitenkin hyvän määrän kirjoja luettua opiskelusta ja töistä huolimatta! Minullakin samaiset kiireet ovat vaivanneet pitkin vuotta, mutta sain kuitenkin luettua hieman enemmän kuin viime vuonna, jolloin en kuitenkaan tehnyt niin paljon töitä, mutta ehkä opinnot veivät silloin enemmän aikaa kuin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin vuoden lopussa, kun laskin lukemani kirjat yhteen. En olisi uskonut, että pystyn noin monta kirjaa lukemaan kiireiden takia.

   Hienoa, että sait kiireistä huolimatta luettua ja toivottavasti tästä vuodesta ei tule aivan yhtä kiireistä. :)

   Poista
 2. Onnittelut neitoperholle. Hyvä saavutus :)
  Minua kiinnostaa tuo Baubyn Perhonen lasikuvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Perhonen lasikuvussa kirjan lukemista. Se herätti paljon ajatuksia ja kosketti.

   Ja kiitos, vähän viime tippaan se neitoperho jäi, mutta sainpahan sen täyteen. :)

   Poista