lauantai 28. kesäkuuta 2014

Victoria Lamb: His Dark Lady

Bantam Press, 2013, kovakantinen, 425 sivua


She thought of the endless intrigues, the plots within plots, the secret affairs and political wrangling...
"You trust no one, Lucy. Not even those whom you must trust. There is no other way to live at court."
(takakansi)

Näin tämän kirjan kirjastossa eräässä kärryssä, jonne laitetaan äskettäin palautettuja kirjoja. Kirjan kansi kiinnitti huomioni ja kiinnostuin myös sisällöstä, kun huomasin kirjan aiheen. Victoria Lambin His Dark Lady on Lucy Morgan -nimisen trilogian toinen osa. Kirjastossa ei valitettavasti ollut ensimmäistä osaa saatavilla silloin, kun löysin tämän kirjan, enkä malttanut jäädä odottamaan ensimmäisen osan palautumista lainasta, joten aloitin trilogian hieman väärässä järjestyksessä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun Englantiin. Päähenkilö Lucy Morgan on kuningatar Elizabeth I:sen hovinainen. Eksoottisen etiopialaisen taustan omaava Lucy osaa laulaa kauniisti ja hän onkin yksi kuningattaren suosikeista, kunnes hän osallistuu todistajana salassa järjestettävään vihkitoimitukseen, jonka kuningatar on kieltänyt. Elizabethilla on tiukat vaatimukset hovinaistensa suhteen ja sen takia on Lucyn omaksi parhaaksi, ettei kukaan, ei ainakaan Elizabeth, tiedä hänen osallisuudestaan kyseisiin häihin. Lucyn asema hovissa on koetuksella, mutta samaan aikaan hänen elämässään tapahtuu paljon muutakin. Eräs nuori näytelmäkirjailija, jonka nimi on Will Shakespeare, haaveilee Lucysta heidän vuosia sitten sattuneen lyhyen kohtaamisensa perusteella. Lucyn suojelija Goodluck on sekaantunut Elizabethin serkun, Skotlannin kuningatar Maria Stuartin kannattajien juonitteluihin, minkä takia Lucyn on pärjättävä omillaan ilman suojelijansa tukea.

Tapahtumia tarkastellaan neljän kertojahahmon näkökulmista. Lucy, Will Shakespeare, Elizabeth I ja Goodluck kertovat kukin omalla vuorollaan tarinaansa, joka limittyy sopivasti yhteen toisten hahmojen näkökulmien kanssa. Tärkeistä hahmoista kolme ensimmäistä ovat oikeita historian hahmoja. Shakespeare ja Elizabeth I tuskin kaipaavat esittelyjä, mutta Lucysta tiedetään hyvin vähän. Shakespeare on kirjoittanut sonetteja muusalleen, his dark ladylle. Lucy Morgan on kirjailijan esittämä arvaus siitä, että olisiko näillä kahdella, näytelmäkirjailijalla ja hovinaisella, voinut olla suhde. Loppusanoissa kirjailija toteaa, että vaikka Lucyn nimi esiintyy monissa hovia koskevissa asiakirjoissa, ei kuitenkaan tiedetä varmaksi, kuka hän oikeasti oli. Lucyn suojelija Goodluck sen sijaan on keksitty hahmo, mutta hänen hahmonsa perustuu useaan oikeaan henkilöön, jotka ovat olleet Elizabeth I:sen vakoojamestari Walsinghamin palveluksessa.

Tapahtumat ovat osaksi totta ja osaksi fiktiota, mutta tarina vaikutti uskottavalta, kuten myös henkilöt. Kirjassa eletään 1500-luvun loppua, jolloin Elizabeth I oli vanheneva kuningatar, jolla oli vastassaan katolisten salaliitto Maria Stuartin valtaannousun hyväksi. Elizabethia itseään pidettiin vääräuskoisena ja sen takia myös vääränä hallitsijana. Shakespeare on vasta uransa alkutaipaleella oleva nuori näytelmäkirjailija, joka aluksi kirjoitti uudestaan vanhoja, jo olemassa olleita näytelmiä. Hänen hahmonsa ei herättänyt sympatioita puolelleen, sen verran nopeasti Shakespeare unohti olevansa perheellinen mies, kun Lucya liehitteli, mutta kaikista hahmoista ei onneksi tarvitse pitää. Pidin kovasti Lucysta ja Goodluckista, joita koeteltiin tarinan aikana. Korkeasta asemasta on helppo pudota alaspäin, mutta takaisin pääseminen ei välttämättä onnistu yhtä helposti. Lisäksi Goodluckin näkökulma toi hyvin esille sen, kuinka joku muu tekee likaisen työn, mutta ylemmässä asemassa oleva henkilö korjaakin kehut.

Pidän historiaan sijoittuvista kirjoista ja hovijuonitteluista, joten His Dark Lady oli mieleistä luettavaa. Kirjassa viitataan muutamaan kertaan trilogian ensimmäisessä osassa tapahtuneisiin asioihin, mutta niitä selitetään kuitenkin sen verran hyvin, että lukukokemus oli onnistunut, vaikka en ensimmäisen osan tapahtumia tietänytkään. Shakespearen tumma muusa oli kiinnostava yksityiskohta, joka tuli ihan täytenä yllätyksenä. Olin kuvitellut, että tuohon aikaan Afrikka oli vielä tuntematon maanosa, josta ei tiedetty mitään, joten myöskään afrikkalaisia ei olisi Euroopassa liikkunut. Kirja teki vaikutuksen, joten ehdottomasti aion jossain vaiheessa lukea kaksi muuta osaa.

Lucy Morgan -sarja:
The Queen's Secret, 2012
His Dark Lady, 2013
Her Last Assassin, 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti