perjantai 14. maaliskuuta 2014

J.K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta

Alkuperäinen teos: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003)
Tammi, 2004, kovakantinen, 1050 sivua
suomentanut Jaana Kapari


"Mikä Feeniksin –?" Harry aloitti.
"Ei täällä, poika!", Vauhkomieli ärähti. "Sisällä vasta!"
Hän otti pergamenttiliuskan Harryn kädestä ja sytytti sen sauvankärjellään tuleen. Kun lappunen kiertyi liekeiksi ja leijui maahan, Harry katsoi taas ympärillään olevia taloja. He seisoivat numero yhdentoista edessä, Harry katsoi vasemmalle ja näki numeron kymmenen, oikealla oli kuitenkin numero kolmetoista.

(s. 78)

Tämänvuotinen henkilökohtainen lukuhaasteeni eli Potter -kirjojen lukeminen uudelleen on edennyt pisteeseen, jossa sain viidennen kirjan luettua ja kuudetta olen ehtinyt lukea muutaman luvun verran. Kirjastosta kotiin kantamieni kirjojen pino kasvoi maanantaina taas parilla kirjalla. Toki luen niitäkin, mutta Potterit on mukavan turvallinen valinta "välipalakirjoiksi", kun jokin entuudestaan tuntematon kirja tuntuu tylsältä.

Kesän siihen mennessä kuumin päivä oli päättymäisillään...

Viisitoistavuotias Harry kohtaa ankeuttajat jo ennen kuin lukuvuosi Tylypahkassa alkaa. Koulussa hän joutuu uuden opettajan, Dolores Pimennon, silmätikuksi. Arpea särkee polttavasti ja Harry näkee niin merkillisiä unia, että pelkää menettävänsä järkensä. Lordi Voldemort on liikkeellä, vai onko? Aina ei ole helppo tietää, mikä on totta ja kehen voi luottaa.

Mielestäni Rowlingilla on hieno kyky luoda mielenkiintoisia ja moniulotteisia hahmoja, joita on liittynyt hahmokaartiin mukaan kirjasarjan aikana. Feeniksin killan kaksi uutta merkittävää hahmoa ovat professori Pimento ja koululainen Luna Lovekiva. Taikaministeriössä nimityksensä virkaansa saanut Pimento yrittää muuttaa Tylypahkan toimintatapoja ja aiheuttaa hankaluuksia Harrylle kouluvuoden aikana. Pimennon epämiellyttävät rangaistuskeinot tulevat tutuiksi nopeasti, sillä Harry joutuu jälki-istuntoon jo ensimmäisen viikon aikana. Se on ainakin selvää, että häijy Pimento tottelee mukisematta taikaministeri Cornelius Toffeen näkökulmaa, jonka mukaan velhomaailmaa ei uhkaa erään nimeltä mainitsemattoman lordin paluu voimiinsa. Ensimmäisellä lukukerralla Korpinkynnen tupaan kuuluva Luna Lovekiva oli minulle melko neutraalihahmo, joka jäi huomioissani hieman näkymättömiin taka-alalle. Myöhemmillä lukukerroilla olen tykästynyt kovasti Lunan herttaisen hupsuun hahmoon, johon toiset suhtautuvat melkein kuin vähä-älyiseen.

Feeniksin kilta on siitä mielenkiintoinen ja jännittävä kirja, että sitä lukiessa ei voi olla huomaamatta henkilöiden kasvua ja tarinan huomattavasti synkempää sävyä. Harry ja muut ovat teini-iässä, he ovat epävarmoja, heillä on murheita seurustelusta ja ihastuksista. Samanlaisia huolia kuin kenellä tahansa teinillä, mikä teki aikoinaan hahmoista ihanan samaistuttavia, kun olin suunnilleen samanikäinen heidän kanssaan. Ensimmäisen kirjan ekaluokkalainen on selvästi kasvanut ja matkaa kohti aikuisuutta. Lordi Voldemortin palaaminen voimiinsa edellisen kirjan lopussa ja hänen kannattajiensa pako velhovankilasta tämän kirjan aikana takaavat sen, että kirjassa sävy on muuttunut vakavammaksi. Kirjan lopussa eräs Harrylle tärkeä hahmo menehtyy taistelussa, joten samalla tässä maalaillaan jo asetelmia tulevaa varten ja jatketaan edessä koittavan Harryn ja Voldemortin välisen viimeisen yhteenoton pohjustusta.

Feeniksin kilta on vaikuttava lukukokemus. Kirjassa kerrataan menneitä tapahtumia, pohjustetaan tulevaa ja mikä minulle on kaikkein mieleisintä, siinä kerrotaan lisätietoa Harryn vanhemmista ja heidän ystävistään. Siitä huolimatta, jos jostain Potter -kirjasta en pidä, niin se juuri tämä Feeniksin kilta ja syykin on selvä, nimittäin Harryn teiniangsti, jota en vaan voi sietää. Ehkäpä raivoava ja mielestään suurta vääryyttä kokeva Harry muistuttaa liikaa omista pahimmista teinivuosistani, vaikka en ole koskaan ollut mikään raivoaja, en ainakaan noin pahasti. :)

Harry Potter-sarja:
Viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone) 1998
Salaisuuksien kammio (Harry Potter and the Chamber of Secrets) 1999
Azkabanin vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) 2000
Liekehtivä pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire) 2001
Feeniksin kilta (Harry Potter and the Order of the Phoenix) 2004
Puoliverinen prinssi (Harry Potter and the Half-Blood Prince) 2006
Kuoleman varjelukset (Harry Potter and the Deathly Hallows) 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti