lauantai 31. tammikuuta 2015

J. R. R. Tolkien: Bilbon viimeinen laulu

Alkuperäinen teos: Bilbo's Last Song (1974)
WSOY, 2005, kovakantinen, 33 sivua
suomentanut Jukka Virtanen


Ilta silmää
hämärtää.
Se matkaan
vaatii lähtijää.


Viime kirjastoreissulta mukaan lähti ohkaisin pitkään aikaan lukemani kirja. Bilbon viimeinen laulu on Bilbon jäähyväisruno Keski-Maalle. Kolmen säkeistön mittainen runo kertoo Bilbon matkasta, joka alkaa Rivendellistä, kohti Keski-Maan rantoja ja päättyy Harmaisiin Satamiin, jossa laiva odottaa lähtijöitä. Itse runo ei montaa sivua vaadi, mutta kirjasessa on lisämateriaalina viimeiseen matkaan ja Hobittiin liittyvää kuvitusta. Aivan kirjan lopussa on luettelo, josta selviää, mihin kohtaukseen kuvat liittyvät. Parittomien sivujen isot kuvat pohjautuvat Kuninkaan paluuseen ja aukeamien alareunojen pikkukuvat esittävät kohtauksia Hobitista.

Tolkien antoi runon lahjaksi fanipostistaan vastanneelle sihteerilleen, jonka kautta runo tuli tutuksi suurelle yleisölle. Runo on julkaistu alkuperäiskielellä englanniksi ensin julisteena 1974 ja vasta vuonna 1990 kirjana. Suomennos tehtiin vuonna 1988 teatterissa esitettävää näytelmää varten, mikä kuulostaa todella mielenkiintoiselta. En ole yhtään tiennyt, että Suomessa on esitetty Tolkienin tuotantoon liittyvä näytelmä. Runon kuvituksesta on vastannut Pauline Baynes, jonka piirrosjälkeä Tolkien arvosti. Mielestäni kuvat ovat satukirjamaisia, mikä kyllä sopii runon yhteyteen.

Sanoisin että teos on kuin tehty Tolkienin faneille osaksi kokoelmaa hänen tuotannostaan ja runosta kiinnostuneille, mutta ehkä tämä on kuitenkin vähän turha. Suomennos on sujuva, vaikka joissakin kohdissa on oiottu, eikä se ihan yllä samalle tasolle kuin alkuperäinen versio haikeudessaan. Jäin pohtimaan sitä, kannattaako vain yhtä runoa (toki kuvituksineen) julkaista kirjana vai olisiko tämän voinut liittää johonkin kokoelmateokseen.

Tähti johtaa
kulkijaa,
kun luovin
hiekkasärkän taa.


Runo löytyy englanninkielisenä Tolkien Gatewaysta.

2 kommenttia:

  1. Oi, vaikka en mikään kovin suuri Taru sormustenherrasta -fani olekaan, niin tämä kuulostaa kovin sympaattiselta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bilbon viimeinen laulu on tosiaan sympaattinen ja Baynesin kuvitus vaan lisää sympaattisuutta satukirjamaisuudellaan. :)

      Poista