lauantai 2. heinäkuuta 2016

J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Alkuperäinen teos: Fantastic Beasts and Where to Find Them (2001)
Tammi, 2001, pehmeäkantinen, 42 sivua
suomentanut Jaana Kapari-Jatta


Ihmeotukset ja niiden olinpaikat syntyi monen vuoden matkustamisen ja tutkimuksen tuloksena. Muistan kaukaa vuosien takaa seitsenvuotiaan velhon, joka vietti tuntikausia huoneessaan härklönttejä leikellen, ja kadehdin häntä odottaneita matka: synkimmästä viidakosta paahteisimmalle aavikolle, vuorenhuipulta rämesuolle tuo suttuinen härklönttien tuhrima poika etsi isoksi vartuttuaan otuksia, joita seuraavilla sivuilla kuvataan.
(johdanto)

Ihmeotusten myötä Hyllytontun höpinöitä -blogista liikkeelle lähtenyt Okklumeus-lukuhaaste on osaltani ohitse. Päätin osallistua haasteeseen lukemalla Harry Potter -sarjan oheiskirjat, koska en ollut lukenut niitä aikaisemmin. Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun olen saanut lukuhaasteen tavoitteen täyteen näin varhaisessa vaiheessa. Kirjan kirjoittaja on Lisko Scamander, ja Huispaus kautta aikojen -kirjan tapaan suomentajaksi on merkitty Kurvaa Aka.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat esittelee yliluonnollisia kykyjä omaavia taikaotuksia. Kirja on yksi Tylypahkan oppikirjoista, ja samalla näköispainos Harry Potterin omistamasta kirjasta. Teoksen alussa kerrotaan itse kirjailijasta, jonka jälkeen on vuorossa Albus Dumbledoren kirjoittama esipuhe. Sitä seuraa johdanto, jossa muun muassa määritellään, mitkä taikaotuksista ovat otuksia ja mihin otuksiin viitataan henkilöinä. Esiteltävien otusten joukossa on monia Potter-kirjasarjassa mainittuja olentoja, kuten ihmissudet, yksisarviset, lohikäärmeet ja puhpallurat.

Kyseessä on oppikirja, mutta asiatyylistä huolimatta teksti ei ollut liian kuivaa. Hauskuutta kirjaan toi Harryn, Ronin ja Hermionen marginaaleihin kirjoittamat kommentit, jotka olivat varsin osuvia. Pidin tästä enemmän kuin huispauksesta kertovasta tietokirjasta. Tällaista oppikirjaa olisin mielelläni lukenut koulussa. :) Kirjan monet otukset on ainoastaan mainittu Potter-sarjan aikana, joten oli mukava saada tietää enemmän, minkälaisista otuksista on kyse. Tuttujen otusten lisäksi kirjassa esitellään useampia sellaisia otuksia, joita ei ole mainittu ollenkaan kirjasarjan aikana. Potter-faneille Ihmeotukset on mielenkiintoista lisälukemista itse kirjasarjaan.

Ihmeotusten pohjalta on tehty elokuva, joka ilmestyy tämän vuoden lopussa. Pääosaa eli Lisko Scamanderia näyttelee Eddie Redmayne.

2 kommenttia:

  1. Muistan kun luin tämän ala-asteella ja toivoin niin että omatkin koulukirjat olisivat olleet yhtä huippuja. :'D

    VastaaPoista