lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuodesta 2016 & haastekoonti

Taas on yksi kirjaisa vuosi vaihtumassa uuteen, joten on aika tehdä pieni yhteenveto lukuvuodesta 2016. Olen melko tyytyväinen siihen, kuinka kulunut vuosi sujui kirjojen ja blogin parissa. Opiskelut ja työt veivät paljon aikaani, joten siihen nähden vuosi meni jopa paremmin kuin odotin. Tietysti aina haluaisin ehtiä lukemaan vielä enemmän, mutta toisaalta on hyvä pitäytyä siinä määrässä, minkä jaksaa, eikä kuormittaa itseään liikaa.

Kuluneena vuonna osallistuin neljään lukuhaasteeseen. Onnistuin vieläpä suhtautumaan haasteisiin rennosti, ettei niistä tullut liikaa suorittamista ja stressiä. Okklumeus-, Hämärän jälkeen- ja Lukuharjoituksia -haasteista kirjoitin koontipostauksen lokakuun lopulla. Läpi historian -haasteen jälkipuinnin jätin joulukuulle, jos innostuisin lukemaan lisää kirjoja haastetta varten, vaikka olinkin jo päässyt lukutavoitteeseeni aiemmin.

Läpi historian -haaste lähti liikkeelle Klassikkojen lumoissa -blogista. Tarkoituksena oli lukea eri historian aikakausille sijoittuvia kirjoja ja samalla tavoitella aatelisarvoja. Aikaa haasteen suorittamiselle oli koko vuosi 2016. Luin haasteeseen viisi kirjaa, joilla saavutin paronittaren aatelisarvon.

Aikakaudet ja lukemani kirjat
Antiikki 800 eaa – 400 jaa
Keskiaika 400 - 1400 –luku
* Snorri Sturluson: Norjan kuningassaagat
Renessanssi 1400 - 1500 –luku
* Francesco Petrarca: Sonetteja Lauralle
Barokki ja klassismi 1600 –luku
* Madame de La Fayette: Clèvesin ruhtinatar
Valistus ja esiromantiikka 1700 –luku
* Voltaire: Luonnonlapsi
Romantiikka 1800 -luvun alku
* Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
Realismi ja naturalismi 1800 -luvun loppu
Symbolismi 1800 - 1900 -luvun vaihde
Modernismi ja ekspressionismi 1900 -luvun alku
Radikalismi ja postmodernismi 1900 -luvun loppu

Kiitos vielä kerran kaikille lukuhaasteiden järjestäjille!

Kuluneen vuoden mieleenpainuvimpia kirjoja lukukokemuksina olivat Kotiopettajattaren romaani, Metsän tarina ja Itämeren Auri. Top-5 -listalle nostan myös teokset Clèvesin ruhtinatar ja Hyvän mielen vaatekaappi. Näistä kahdesta ensiksi mainittu on kirjoitettu 1600-luvulla ja vaikka kirjan tyyli on melko puisevaa, on tarkkanäköinen ihmiskuvaus ajankohtaista vielä tänäkin päivänä. Jälkimmäinen teos puolestaan herättää ajattelemaan omia kulutustottumuksia ja valintoja vaateostoksia tehdessä.

Vuoden huonoimpia kirjoja onkin vaikeampi nimetä. Oikeastaan mikään vuoden aikana lukemistani kirjoista ei ollut niin floppi, että kirjan lukeminen harmittaisi. Jude Deveraux’n Ylämaa-sarja tosin vahvisti ajatuksiani siitä, että vastaisuudessa jätän Deveraux’n kirjat lukematta.

Kiitos teille blogin lukijoille kuluneesta vuodesta ja oikein hyvää uutta vuotta! :)

8 kommenttia:

  1. Hyvää ja kirjojentäyteistä uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
  2. Hauska tuo Läpi historian -haaste ja että luit siihen ennen kaikkea melkeinpä kaikista vanhimpia kirjoja. Minulla tulee hyvin harvoin luettua 1900-lukua vanhempia kirjoja, mutta tänä vuonna jouduin kirjallisuuden kurssin vuoksi sivistymään Kuningas Oidipuksen, Decameronen, Don Quijoten ja Candiden parissa. Oli kyllä ihan mielenkiintoista vaihtelua siihen, mitä normaalisti luen, vaikkei kyseisistä kirjoista mitään suosikkejani tullutkaan. :)

    Hyvää ja lukuisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää alkanutta vuotta!

      Aluksi en edes mitenkään suunnitellut lukevani vanhimpia kirjoja haastetta varten. Jotenkin siinä vain kävi niin haasteen aikana. Vanhat kirjat olivat mielenkiintoisia lukukokemuksia, jotka tarjosivat hyviä näkökulmia kirjallisuuteen. Vaihtelu virkistää aina. :)

      Poista
  3. Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin teille, hyvää alkanutta vuotta ja lukuiloa!

      Poista