perjantai 31. tammikuuta 2014

Daphne Kalotay: Bolšoin perhonen

Alkuperäinen teos: Russian Winter (2010)
WSOY, 2011, kovakantinen, 416 sivua


Mutta nimenomaan tahdonvoima – omistautuminen, kunnianhimo ja ankara itsekuri – erotti Ninan muista. Syvä keskittyminen, joka sai hien norumaan kasvoilla, kaulalla, pitkin käsivarsia ja rintaa, vaikka harjoitus olisi ollut näennäisesti miten helppo tahansa. Oman täydellisyyden tyrannia, pakottava halu pyrkiä aina parempaan, tuntea oman ruumiinsa rajat, vaikka hän samalla yritti ylittää ne jäsenet uupumuksesta vapisten. Nina tanssi aina täysillä, diagonaalit lattian poikki olivat lennättäneet hänet seinään.
(s. 59)

Sain joulukuun lopulla päähäni ajatuksen, että haluaisin lukea kirjan, joka kertoo baletista tai edes jollain tavalla liittyy balettimaailmaan. Selasin alati venyvää lukulistaani, josta löysin merkinnän Bolsoin perhosesta (kirjoitettu noin kaksi vuotta sitten: vaikuttaa mielenkiintoiselta, lue mahdollisimman pian!). Mistä lie mainoksesta tai kirjakerholehdestä olen tuolloin poiminut kirjan nimen muistiin ja kuitenkin unohtanut sen. Lainattuani kirjan kirjastosta huomasin vielä kivan lukuhaasteen Lukuiloa Perhoslaaksossa, johon tämä kirja sopii nimensä ansiosta vallan mainiosti.

Bolsoin perhosen tarina sijoittuu kahteen eri aikaan, nykyaikaan ja Neuvostoliittoon 40- ja 50-luvuille. Entinen prima ballerina Nina Revskaja elää nykyaikaa Bostonin kodissaan. Hänen aikansa Moskovan Bolsoi-teatterin tähtiballerinana, Perhosena, on kaukana menneisyydessä. Jäljelle on jäänyt pyörätuolissa istuva vanha nainen, jolla on piinaavia muistoja menneestä. Aika ei kultaa muistoja, sillä Nina lahjoittaa hallussaan olevan upean korukokoelman huutokaupattavaksi. Korukokelma, johon kuuluu myös kaunis meripihkainen korusetti, on hänen ainoa siteensä entiseen elämään. Mutta meripihkakoruihin liittyy salaisuuksia, jotka Nina haluaa vuosikymmenten jälkeen jättää taaksensa. Hän on kulkenut pitkän tien takaumien ballerinan urasta haaveilevasta tytöstä Perhoseksi, jonka tanssia itse Stalin kehui ja uransa huipulta aina valtameren toiselle puolelle vanhuuden päiviinsä.

Nykyajassa huutokauppakamarin sinnikäs nuori työntekijä Drew Brooks on saanut vastuulleen tehdä kattavan luettelon kaikista huutokaupattavista koruista. Tarmokas nainen yrittää selvittää korujen tarinaa ensin Ninan avulla ja lopulta ilman, koska entinen balettitähti ei halua muistella mennyttä. Drewlla on selvitettävää myös omissa taustoissaan. Hänen suomalainen mumminsa muisteli mielellään venäläistä isoisää, mutta loppujen lopuksi Drew ei tiedä isoisästään mitään muuta kuin asioita, joita mummin lämpimät muistelut ovat paljastaneet.
      Tarinan kolmas merkittävä henkilö Grigori Solodin, viisikymmentävuotias yliopiston professori, astuu kuvaan lahjoittamalla hallussaan olleen meripihkariipuksen huutokauppaan. Riipus on lähes varmasti osa Ninan korusettiä, mutta miten se on päätynyt venäjän kielen professorille? Grigorilla on omat epäilynsä yhteydestään prima ballerinaan ja hän yrittääkin epätoivoisesti selvittää totuutta oikeista vanhemmistaan. Meripihkakorujen alkuperän selvittäminen on lähtöpiste, josta salaisuuksien vyyhti purkautuu vähitellen auki.

Kirjassa siirrytään aikatasosta toiseen eleettömästi ja jouhevasti. Alussa koin jopa hetken vaikeuksia Ninan kappaleissa sijoittaa tapahtumia uuteen aikaan ja paikkaan. Totuin kuitenkin nopeasti kirjan tyyliin siirtyä ajasta toiseen niin vähin elkein. Lukemisen edetessä tämä seikka nousi jopa yhdeksi viehättävimmistä piirteistä kirjassa. Ei aina tarvita päivämäärää sivun yläreunaan kertomaan, missä ajassa eletään sen kappaleen aikana. Juuri Ninan muistot menneestä olivat kirjan parasta antia. Perhosen kautta lukijalle avautuu käsitys elämästä Neuvosto-Venäjällä, jossa ihmiset jonottivat luukulta toiselle, varoivat tekojaan ilmiantojen pelossa ja kokivat huolta läheisistään, jotka olivat kadonneet. Ninan muistoista käy ilmi, ettei Neuvosliitto ollut ainoastaan paha paikka asua ja elää, vaan sielläkin oli omat valoisat hetkensä. Nuorena tanssijana hän tapasi juhlissa komean Viktorin, josta myöhemmin tuli hänen aviomiehensä. Hänellä oli ystäviä, joiden kanssa saattoi jakaa unelmansa.

Bolsoin perhonen on kaunis ja liikuttava tarina ballerinasta sekä kahdesta ihmisestä, jotka ajautuvat mukaan ballerinan tarinaan. Olin löytävinäni kirjasta paljon vertaiskuvallisuutta. Pelon ilmapiiri hallitsi ihmisiä neuvostoaikojen kuvauksessa, mutta samalla tavalla ballerinan kurinalainen elämä hallitsi Ninaa. Hänen maailmansa on omistettu baletille, harjoitus- ja esiintymiskiireiden lomassa jopa sairas äiti unohtui sivummalle. Viktorin toivoessa perheenlisäystä Ninan on ajateltava uraansa, olisihan hulluutta perustaa perhe juuri silloin, kun ura on kaikkein kukkeimmassa loistossaan. Drew'n ja Grigorin osiot täydensivät Ninan tarinaa, mutta erityisesti Drew'n selvittelyt isoisästään tuntuivat jonkin verran irrallisilta. Kaiken kaikkiaan Bolsoin perhonen on kirja, joka jäi lukemisen jälkeen mieleen ja herätti ajatuksia. Pidin tästä paljon.

4 kommenttia:

  1. Hieno plokkaus, tämä on pakko lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea! Kirjan tarina on kaunis ja liikuttava. Luulen, että tämä sopisi sinun kirjamakuusi. :)

      Poista
  2. Hei!

    Blogistani löytyisi sinulle kirjahyllyn kertomaa -haaste!

    http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2014/02/kirjahyllyn-kertomaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta, Anna :) Kävinkin jo vastaamassa blogiisi.

      Poista