tiistai 31. joulukuuta 2013

Yhteenveto kirjavuodesta 2013

Näin vuoden viimeisen päivän kunniaksi päätin tehdä yhteenvedon kuluneesta vuodesta ja kirjoista, jotka luin sen aikana. Vuosi 2013 vierähti nopeasti ohitse. Aikaisempina vuosina bloggailuni oli hyvin satunnaista, eikä vuodessa kertynyt montaakaan postausta. Tammikuussa 2013 päätin ottaa itseäni niskasta kiinni blogin suhteen ja oikeasti myös raportoida tänne lukemistani kirjoista. Tämän takia lasken kuluneen vuoden ensimmäiseksi kunnon blogivuodekseni, koska sain aikaan raapustaa säännöllisin väliajoin kirjaesittelyjä.

Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa lukuhaasteeseen, kun huomasin Ofelia Outolinnun blogissa 1800-luvun kirjat -haasteen. Tarkoituksena oli lukea 1800-luvulla kirjoitettuja teoksia ja tavoitella samalla aatelisarvoa. Luonnollisesti mitä enemmän teoksia lukee, sitä korkeamman aatelisarvon saa. Lähdin varovaisella linjalla tavoittelemaan paronittaren arvonimeä, johon vaadittiin neljä luettua teosta ja saavutin tavoitteeni.

Luin haastetta varten seuraavat kirjat:
* Anna Sewell - Black Beauty
* Jane Austen - Emma
* Jane Austen - Järki ja tunteet
* Zacharias Topelius - Linnaisten kartanon viheriä kamari


Kun olin jo päässyt lukuhaasteen makuun, ei yksi haaste riittänyt vaan osallistuin myös kahteen muuhun haasteeseen. Kiinteistöhaasteen löysin Emilien Le Masque Rouge -blogista. Haasteen ideana oli lukea kirjoja, joiden maailmaan liittyy vahvasti jokin rakennus. Haasteen minimivaatimus oli yksi luettu kirja, jolla saa ladon itselleen. Osallistuin haasteeseen mökki mielessä. Mökkiin piti lukea neljä kirjaa. Lopulta innostuin kovasti tästä haasteesta ja luin kahdeksan kirjaa, joilla saavutin huvilan.

Haastetta varten luin nämä kirjat:
* Joanne Harris - Pieni suklaapuoti
* Kate Morton - Paluu Rivertoniin
* L. M. Montgomery - Annan nuoruusvuodet
* Sarah Waters - Vieras kartanossa
* Kate Jacobs - Pieni lankakauppa
* Zacharias Topelius - Linnaisten kartanon viheriä kamari
* J.K. Rowling - Harry Potter ja Viisasten kivi
* F. H. Burnett - Pikku prinsessa


Kolmas lukuhaaste, johon osallistuin, oli Main Kirjasähkökäyrä -blogista bongattu Lukuiloa kukkien keskellä -haaste. Tarkoituksena oli lukea kirjoja, joiden nimessä on jonkin kukan nimi tai sana kukka. Halusin tehdä haastetta hieman vaikeammaksi, joten kelpuutin lukulistalleni ainoastaan kirjoja, joiden nimessä on kukan nimi. En siis hyväksynyt haastetta varten kirjoja, joiden nimi sisältää sanan kukka, mutta ei mitään virallista kukan nimeä. Toinen vaikeutus oli se, että päätin lukea ainoastaan eri kirjailijoilta ilmestyneitä teoksia, vaikka tiesinkin, että joiltakin kirjailijoilta oli ilmestynyt useampia haasteeseen sopivia kirjoja. Saavutin haasteessa korkeimman tason, juhannusruusun, johon vaadittiin yli viisi luettua kirjaa.

Luin nämä kirjat:
* Torey Hayden - Auringonkukkametsä
* Jude Deveraux - Villiorkidea
* Milla Keränen - Sisilian ruusu
* Nora Roberts - Sininen daalia
* Enni Mustonen - Lapinvuokko
* Chimamanda Ngozi Adichie - Purppuranpunainen hibiskus

Kiitos vielä Ofelialle, Emilielle ja Maille kivoista lukuhaasteista! :)

Henkilökohtaisena haasteenani oli lukea minulle hyvin rakas Montgomeryn Anna-sarja yksi kirja per kuukausi vauhdilla. Aloitin haasteen huhtikuussa Annan nuoruusvuosilla ja pääsin loppuun asti, kun sain joulukuussa luetuksi viimeisen osan Annan jäähyväiset.

Koska tilastoja on aina hauska tarkastella, tässä muutamia lukuja vuoden ajalta.
- 60 postausta, joista 52 oli kirjaesittelyjä
- 50 suomeksi luettua kirjaa, 1 ruotsiksi ja 1 englanniksi
- 7 luettua kirjaa, jotka ovat kotimaisen kirjailijan teoksia (en ole koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, että luen todella paljon käännöskirjallisuutta, mutta tässä tuli taas osoitus siitä)
- Bloggerin tilastoista paljastui mielenkiintoinen tieto: blogiani on katseltu ylivoimaisesti eniten Suomesta, mutta top-kympin joukossa on sijalla 10 Indonesia. En voi kuin ihmetellä, kuinka sieltä on joku löytänyt blogini, mutta englanninkielinen nimi varmaan vaikuttaa asiaan...

Yhtä suosikkikirjaa muiden joukosta oli vaikea keksiä, joten tässä on tänä vuonna lukemistani kirjoista neljä suosikkiani satunnaisessa järjestyksessä (näiden lisäksi ikuinen suosikkini on tietysti Anna-sarja):
* Kate Morton - Paluu Rivertoniin
* J. S. Meresmaa - Mifongin perintö ja Mifongin aika
* Patricia A. McKillip - Unohdettu Ombria

Pidemmittä puheitta, oikein hyvää uutta vuotta!

4 kommenttia:

 1. Hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta! Näköjään olisi ehkä kannattanut osallistua tuohon kiinteistöhaasteeseen, sillä noista sinunkin lukemistasi luin tänä vuonna kolme ja varmasti luin muitakin haasteeseen sopivia kirjoja. Mietin siihen osallistumista, mutta ajattelin, että en viitsi haalia itselleni hirveästi haasteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinulle hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta!

   Kiinteistöhaasteen minimivaatimus oli yksi luettu kirja, joten olisit helposti saanut haasteen suoritettua. Mutta se on aivan totta, että ei kannata liikaa ahnehtia haasteita, vaan sen verran, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

   Haasteista puheen ollen, kävinkin jo ilmoittautumassa sinun Ranska -lukuhaasteeseesi. :)

   Poista
 2. Kiva, että sait juhannusruusun haasteestani ;)
  Olen näistä lukenut neljä kirjaa, mutta kolme plokannut.
  Teen kirjoista luettelon blogiini ja olet yksi kolmesta kirjalahja-arvontaan osallistujasta. Saas nähdä tuleeko vielä lisää osallistujia.
  Mukavaa ja lukuisaa vuotta 2014 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin tulla katsomaan, mitkä kirjat noista luit ja mitä pidit niistä. Toivottavasti muutkin löytävät lukuhaasteesi!

   Samoin sinulle oikein hyvää ja kirjaisaa vuotta 2014! :)

   Poista